Kacang Pistachio Pakistan VS Iran

12:26 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Setelah puas melihat pemandangan gunung-ganang dan lembah serta sungai, mari kita singgah di Janisar Dry Fruit Ginni. Kepada peminat buah atau makanan kering bolehlah beli untuk dimakan dalam perjalanan atau dibawa pulang sebagai oleh-oleh.

Kacang Pistachio Iran


Banyak sungguhlah buah-buahan kering di sini, sampai tak tahu hendak melihat atau membeli yang mana. Bagaimanapun selain kacang gajus, mata terpikat pula dengan kacang pistachio.


Rambang mata!



Selain kacang-kacang dan buah-buahan kering, pelbagai jenis jem juga ada di sini.


Rupanya ada dua jenis kacang pistachio iaitu keluaran tempatan dari Pakistan dam import dari Iran. Kacang pistachio Pakistan kulitnya keputih-putihan  manakala pistachio Iran kulitnya agak kekuning kemerahan dan ada rasa masin garam. Tak ingat berapa harga pistachio tempatan. Pistachio Iran kalau ikut duit kita berharga RM80.00 sekilogram. Tapi bayar ikut Rupee Pakistan.

Kacang Gajus & Kacang Pistachio




Sekarang sudah pukul 6:34 petang waktu Pakistan.


Kita teruskan perjalanan.


Masih lagi melalui jalan gunung-ganang!


Maknanya sepanjang hari kami bergerak bersama gunung.
Pagi gunung.
Tengah hari gunung.
Petang gunung.
Malam .... melalui lereng gunung tapi sebab gelap tak nampaklah gunung!


Apalah yang dibawa dalam karung sampai melimpah-ruah terkeluar dari tempat letak barang?


Muatan bawang kot?


Apa pun, perjalanan perlu diteruskan!

16 comments

  1. Ada orang panggil kacang cerdik. Sy suka sangat.

    BalasPadam
  2. Haa...kat KL pun ramai panggil kacang cerdik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, saya pun biasa dengar kacang cerdik.

      Padam
  3. pelbagai jenis kacang sedap boleh borong bawa balik tu amie

    BalasPadam
  4. Bestnya tengok berbagai kacang-kacangan serta buah2 kering dijual dikedai situ.

    BalasPadam
  5. Okla tu 24 jam bersama gunung dan gunung hehehe... Sana mmg makanan harian ada kacang.. tu yg penuh kacang dijual... Best nyer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan...memang hari-hari kacang... Kari kacang kuda, makan dengan roti naan / paratha.

      Padam
  6. Nengok pun rambang mata kalau dah banyak² gitu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, tak tahu nak pilih mana satu. Tapi biasanya pilih kacang cerdik sajalah.

      Padam
  7. eee geramnyaaa kalau masuk kedai mcm ni
    rs nak borong semuaaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa. .. macam rupa kedai kain juga kan Anies! Bersusun-susun kacangnya.

      Padam
  8. hahahahahah sbenernya melihat mobil yg membawa banyaaaak beban sampai keluar2 gitu, saya jd ingat beberapa daerah di Indonesia yg truknya begini wkwkwkwkwkw.... selagi bisa dibawa, angkut sebanyak2nya hahahha

    oh beda pula pistachionya ya kak... saya sebenernya tak terlalu suka pistachio.. kalo di dalam coklat sukaaa, tapi kacang aslinya ini tak suka.. atau mungkin krn selama ini dpt yg tak terlalu sedap.. waktu beli di arab soalnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap pula yang dari Iran ni Fanny.
      Banyak saya beli buat oleh-oleh.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe