Santai Pagi di Kampung Bukit Hijau

10:39 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Bonda terlelap di sebelah kita.
Mesti lena tidurnya diulit mimpi pagi pukul 10:15.
Kita baru saja siap kemas dapur dan mop lantai sampai ke ruang tamu. Segarnya aroma pekatan ros yang kita gunakan untuk mengemop. Semerbak satu rumah!

Kita sediakan untuk diri sendiri minuman panas hirisan lemon nan sebiji yang Wak Niah belikan malam tadi. Sambil siapkan kerja menoreh, sambil hirup air lemon.

Air Lemon Panas

5.5L Mineral Waater

Kelmarin Abang Farid belikan kita 5.5L air mineral. Dia tahu Mommy dia kuat minum air kosong. Kami tunggu-tunggu juga Hamzah datang ke kampung hari ini. Tidak puas rasanya melayan cucunda itu kelmarin. Nenek dan Buyut di kampung pun ternanti-nanti bila Hamzah akan muncul. Abang Farid demam, mungkin penat ke sana ke mari menyelesaikan kerja-kerjanya. Harap-harap semuanya sihat dan dapat bersama-sama di rumah Bonda hari ini atau esok.

Selalunya Bonda terkejut kalau kita balik kampung. Tapi kali ini tidak pula. Apabila kita tanya kenapa Bonda tidak terkejut? Kata Bonda dan Wak Niah, anak buah sudah maklumkan awal. Aduhai.... tak sportinglah anak buah kita.... ahaks.

Kita tak mahu Bonda dan Wak Niah sibuk memasak kalau kita balik. Bonda memang begitu. Kalau dengar anak-anak hendak balik, sibuklah berkemas itu dan ini lain dari kebiasaan. Sama macam arwah ayahanda. Agaknya gembira sangat kalau anak-anak balik. Semuanya hendak dikemas supaya nampak teratur dan bersih. Teringat arwah Ayahanda, memang rasa sayu sangat! Seolah-olahnya kalau anak-anak pulang ibaratnya menyambut tetamu istimewa!

Mujurlah Wak Niah belum sempat masak-masak sebab mereka tak sangka kami sampai lebih awal. Jangkaan mereka kami sampai waktu petang.

Pisang Lemak Manis

Atas meja di dapur sudah tersedia buah pisang, ciku dan betik. Semuanya dari kebun sendiri.

Pisang rastali & Betik

Ciku



Duku Langsat


Dalam perjalanan dari Subang ke Bukit Hijau, Abang Farid singgah di Restoran Makan Place, Puncak Alam. Beli tiga bungkus nasi ayam, sup urat keting dan dan sup ekor.

Sup Urat Keting

Suka sangat Bonda dengan sup urat keting ini. Lembut!

Sup Ekor

Sup ekornya pula agak keras dan liat!

Buah Ciku

Sedang kami duduk di dapur minum petang, datang seseorang hendak beli ciku. Bonda kata pokok ciku kali ini lebat sangat buahnya sampai dahannya patah! Kita pun tidak tahulah berapa harga ciku kalau ada orang beli. Yang kita dengar Bonda pesan dengan Wak Niah, jangan ambil duit kalau orang nak beli. Bagi saja berapa banyak orang itu mahu.

Nanti ada masa kita hendak tengok pokok ciku hasil tanaman arwah ayahanda yang katanya berbuah sangat lebat itu.



12 comments

  1. Seronoknya berpagi²an bersama Bonda. Mak² gitulah kan, dengar anak nak balik mesti nak masak itu ini :) teringat arwah Mak saya pun gitulah dulu.
    Ciku tu simpan dlm peti ais lepas tu makan sejuk² aduhhh sedapnya Kak!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah kenangan paling indah dalam hidup kita kan PH.
      Memang sedap betul dapat makan ciku yang sudah dikupas dan masuk pet sejuk. Manis!

      Padam
  2. Lamanya tak makan ciku. Dulu kat kampung ada pokok ciku. Mak selalu peram dalam beras. Manisnya teringat2 je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedapkan Cie.
      Lagilah yang sejuk dalam peti ais, manis lagi.

      Padam
  3. Terbayang suasana pagi di kampung baca tulisan ini, Mbak.
    Rupanya bunda-nya mempunyai lahan yang antaranya ditanami pohon ciku itu. Mungkin bukan hanya pohon ciku yang ada di kebun ada juga pohon lain seperti mangga.
    Buah ciku itu kalau disini dikenal dengan nama "sawo", Mbak.

    Salam,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, Pak. Memang banyak jenis tanaman buah-buahan di kebun.
      Ya, saya pernah dengar perkataan sawo. Di tempat kami ada perumpamaan kulit seseorang dipanggil kulit sawo matang yang bermaksud warna kulitnya agak gelap. Kalau kulit cerah dipanggil kulit kuning langsat.

      Padam
  4. Semoga pahala terus mengalir buat arwah ayahanda amie.. Aamin2

    BalasPadam
  5. Sedapnya ciku, lama kita tak petik buah ciku di office.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa...teringat dulu macam SK ada entri pasal ciku di offices.

      Padam
  6. Oh buah CIKU itu sawo ya kak. Tadi saya pikir saudara duku Langsat. Cuma terbaca komen mas titikasa, JD paham itu sawo 😅😅. Uwaaaah sampai patah dahan, berarti lebat sangat. 😍😍. Rezeki memang. Bagi2 tetangga supaya makin mengalir rezeki nanti .

    Pisang lemak manis tuh pun, saya sukaaa. Kalo dah dapat pisang itu, habis cepat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Buah ciku tak pernah berhenti berbuah walaupun arwah Ayahanda yang tanam sudah 23 tahun meninggalkan kami.
      Pisang 🍌🍌🍌 lemak manis memang tumbuh subur di kebun dan selalu mengeluarkan buah.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe