Sembang Tengahari Dari Dapur

3:58 PTG

Tengahari tadi sempat masak-masak untuk hidangan keluarga. Asyik memikirkan Abang Farid tidak suka makan ikan, akhirnya Amie puuskan goreng ikan sajalah! Lewat sedikit ke dapur sebab sibuk bergoogle meet. Kadang-kadang Abang Farid makan juga ikan yang dihidang. Nak masak ayam, semuanya masih beku!

Lewat pukul 2 petang kami baru dapat makan tengahari. Melihat ikan goreng di dalam piring, Fuad terus berkata: Abang tak makan ikan tu. Kita pun faham, maksudnya dialah yang akan habiskan ikan goreng itu nanti. Huurrmmm... raja ikan betul bujang satu ini.

Ada 3 atau 4 jenis ikan Amie goreng. Mana tahu ada di antaranya menggoda selera Abang Farid. Sebagai persediaan menyelamatkan keadaan, Amie gorengkan telur juga.

Seperti yang dijangkakan, Abang Farid terus berkata: Saya tak makan ikan. Saya nak makan nasi dengan telur goreng dan udang, dengan kuah sayur saja.
Adeeehhh... hanya ada beberapa ekor udang dalam sayur lemak kuning kubis campur kacang buncis!

Fairuz serahkan udang yang sudah berada dalam pinggan nasinya kepada Abang Farid. 

Orang dalam rumah ini tak kuat makan sayur tapi suka meratah salad dari si kecil Firdaus sampailah si Abang Farid. Amie pun tambahkan sambal belacan.  Memang Abang Farid pun ambil sambal belacan juga. Sambal belacan ini resipi arwah mak mentua. Namanya sambal colek. Amie gunakan belacan Papar. Adeeehhhh..... sampai sekarang masih terbau aroma belacan melekat di jari!
Wokey!
Sekian cerita dari dapur.
Sebentar lagi nak jalan-jalan ke kampung Encik Suami. Lama sangat terkurung dalam rumah macam burung!

9 comments

  1. ikan goreng dgn sambal belacan mmg terbaik...ada sayur lemak..sedapnya..

    BalasPadam
  2. Udang masak kuning tu.... tak menahan uncle!

    BalasPadam
  3. Ada ikan goreng..ada telur dadar..ada plak sambal belacan..kalau SA memang menambah la...lupakan la badan dah naik ...hahahahah..

    BalasPadam
  4. Kalau kuat bau belacan kat jari, maknanya sedap! Hehe.. beruntung Amie, anak-anak pandai makan salad.

    BalasPadam
  5. Ada ikan goreng garing, sambal belacan dan ulaman tu dah cukup sedap dah. Saya kalau buat sambal belacan tak letak belacan, gantikan ikan bilis. Hehe..kes tak nak tangan berbau belacan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe