Angel Hair Goreng Warna-Warni

8:35 PTG

Kongsi resepi Angel Hair Goreng Warna-Warni kegemaran anak-anak. Akibat terlalu banyak aksesori sampai tak nampak angel hair bersembunyi.... ahaks!

Angel Hair Goreng Warna-Warni.

Bahan-bahan:
200 gram spaghetti angel hair - rebus dengan secubit garam hingga lembut - toskan
290 gram (1 tin) sos pasta tomato cendawan Prego
1 cawan hirisan dada ayam
1 cawan hirisan brokoli
10 biji tomato ceri merah dan kuning - belah 2
10 kuntum cendawan shiitake segar - belah 2
1/2 cawan isi kacang edamame yang sudah direbus
4 sudu besar minyak zaitun
1/2 cawan air
3 ulas bawang putih cincang
1 labu bawang besar Holland cincang
1/2 sudu kecil lada sulah
garam / perasa pilihan secukupnya
keju parmesan - pilihan

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak zaitun dan goreng bawang putih serta bawang Holland hingga layu.
  2. Masukkan hirisan dada ayam bersama cendawan shiitake. 
  3. Setelah dada ayam berubah warna, masukkan sos tomato cendawan Prego. Kacau rata dan kemudian tuangkan air. Biarkan mendidih.
  4. Kemudian masukkan brokoli, diikuti dengan angel hair. Gaul rata.
  5. Masukkan tomato ceri, dan taburkan garam / perasa pilihan dan juga lada sulah.
  6. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.
  7. Hidangkan Angel Hair Goreng Warna-Warni dan taburkan kacang edamame serta keju parmesan di atasnya.
Angel Hail Goreng Wana-Warni.

 

33 comments

  1. Wahhhh, kalerpul.. mesti anak2 makan penuh selera

    BalasPadam
  2. Masakan yang colourful macam ni sangat menarik dan lebih buat berselera nak makan, especially kanak-kanak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Azhafizah,
      Betul sangat. Yang kecik tu suka warna terang2.

      Padam
  3. Nampak sedap tu...nanti nak cba pelbagaikan menu ni la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suria,
      Terima kasih, tambah pelbagai aksesori bagi lebih menarik.

      Padam
  4. Balasan
    1. Paridah,
      Ya, banyak sayur bagi warna warni nak pikat selera anak-anak.

      Padam
  5. jrg beli angle hair sbb halus...slalunya beli yg spaghetti...meriah tu sure ank2 berselera..pg td menu spaghetti bolognese permintaan anak tp husband la masak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mama Tisya,
      bagus kalau anak-anak suka pasta, rajinnya husband masuk dapur.

      Padam
  6. Anak-anak saya pun akan sama suka ni Kak, lagi2 ada favourite edamame tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tukang Kebun,
      Edamame ni memang sedap, leka mengunyah.

      Padam
  7. Meriah dan sangat menyelerakan ni Amie 😋
    Insya Allah boleh try. Saya suka guna angel hair.

    BalasPadam
  8. menarik betul, sungguh warna warni ni

    BalasPadam
  9. wahh..banyak sayuran..bagus ni..

    BalasPadam
  10. Balasan
    1. Mamapp,
      Terima kasih, harap lengkap dgn karbo, protein dan fiber.

      Padam
  11. Jangan kata anak2, orang dewasa pun suka kalau colourful macam ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salbiah,
      betul tu... Warna menjadi daya penarik.

      Padam
  12. Cik TK suka pakai angel hair. Halus, cepat masak.

    Menyelerakan berwarna-warni macam ni.. sedapnyaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik TK,
      Anak-anak suka angel hair. Jemput jamu mata dik... Heheeee

      Padam
  13. Terus jadi sedap mengancam dengan warna yang pelbagai tu.. sha selalu tambah capsicum je nak bagi ada warna lain.. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sha,
      nampak meriahkan bila ada warna warni dalam pinggan😉

      Padam
  14. Wah wah wah nampak sedap lah pasta angel hair tu. Dah lama juga tak buat ni. Nanti ada masa boleh lah Nina buat bagi hidangan seisi keluarga

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe