Lempeng Ubi Kayu & Secawan Kopi Tenom

7:12 PTG

Tiba-tiba teringin makan lempeng ubi kayu campur kelapa parut! Rindu betul  ingin menjamah lempeng penuh nostalgia di zaman kanak-kanak ini. Maklumlah kami dan orang kampung rata-rata hidup sebagai petani, dan sudah tentulah membesar dengan hasil tanaman kontan begini. Lempeng ubi kayu ini merupakan salah satu menu orang kampung selain ubi rebus, belebat, bingka, getuk dan menu lain yang sewaktu dengannya. Biasanya lempeng ubi kayu dijadikan bekalan sewaktu menoreh getah di sebelah pagi.
Oleh kerana kami dikerah ke kebun jika musim cuti sekolah, jadi memang lempeng ubi kayu menjadi salah satu bekalan wajib. Jika sedang berehat di kebun sambil menikmati bekalan ubi kayu dan kopi hitam panas dari termos, adakalanya kami akan berkongsi bekalan dengan petani yang sedang berkebun di sebelah tanah kami. Jiran ini juga bawa bekalan, dan kami bertukar-tukar makanan pula. 
Cara mengolah lempeng ubi kayu sangat mudah. Ubi kayu yang sudah diparut akan dicampur dengan kelapa parut dan garam secukup rasa. Sedikit minyak akan dioles di atas kuali, dan bubuh adunan ubi kayu tadi serta ratakan. Gunakan api kecil, dan terbalikkan lempeng supaya masak sekata kedua-dua belahnya. Paling kami suka sudah tentulah lempeng ubi yang garing! Kami makan begitu sahaja tanpa perlu tambahan sambal dan sebagainya. 
Alhamdulillah, petang tadi dapat juga makan lempeng ubi kayu. Kami beli dua ketul ubi kayu seberat 1 kg dengan harga RM3. Lebih dari cukup untuk dibuat lempeng. Amie hanya gunakan seketul sahaja untuk dijadikan lempeng.

Bahan-bahan:
2 cawan ubi kayu parut
1 cawan kelapa parut
1 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
sedikit minyak

Cara:
  1. Letakkan kuali di atas dapur. Gunakan api kecil. Oles minyak di atas kuali.
  2. Masukkan adunan ubi kayu mengikut sukatan yang dikehendaki dan ratakannya.
  3. Terbalikkan lempeng supaya kedua-dua belah masak sekata. Jika suka lempeng yang garing, tambahkan masa lempeng di atas kuali sehingga lempeng kelihatan kuning keemasan.
  4. Angkat dan hidangkan bersama kopi panas.

Lempeng Ubi Kayu

Secawan Kopi Tenom


Dulu, arwah wak kami (kakak Bonda) yang kami panggil Wak Perak (sebab tinggal di Perak) selalu kirim kopi buatan sendiri untuk kami sekeluarga. Walaupun serbuk kopinya agak kasar sedikit berbanding serbuk kopi halus yang dimesin, tetapi aromanya cukup menggoda! Sedap sangat baunya ketka dibancuh dengan gula pasir dan air panas mendidih dari cerek. Sekarang tak jumpa dah kopi homemade begitu. Bancuh sajalah mana-mana kopi yang ada.



Sekian.
Cerita orang mengidam lempeng ubi kayu di musim PKPB.


11 comments

  1. Sedapnya lempeng ubi kayu.Saya pernah masak lempeng ubi kayu ni tetapi tidak sekemas & cantik seperti lempeng cikgu. Stok ubi kayu masih ada 2 ketul & kopi Tenom juga ada nih. Macam nak bermenu inilah pula pagi esok🤭

    BalasPadam
  2. Dah lamanya tak ngadap lempeng ubi kayu
    Masa kecik2 dulu memanglah selalu jumpa

    BalasPadam
  3. Wahhhh. Tak pernah lagi makan lempeng ubi kayu. Nak try laaa. Tq share resipi :)

    BalasPadam
  4. suka makan lempeng ubi kayu, dan kopi tenom pun sedap.

    BalasPadam
  5. Sedapnya, hidangan minum petang yang ringkas. susah nak dapat ni.sesekali buat dan makan memnag terbaik sedap dia. Tambah pula ada secawan kopi tu.

    BalasPadam
  6. sedapnya lempeng ubi bekalan ke kebun

    BalasPadam
  7. Time tea time makan ni, sedappppp !

    BalasPadam
  8. Nampak sedap! Layan masa sarapan atau minum petang best ni!

    BalasPadam
  9. Sedapnya lempeng.. sha tak pernah makan lempeng ubi kayu.. Macam menarik nie..

    BalasPadam
  10. Sedapnya lempeng ubi kayu. Lagi-lagi lawan dengan kopi panas.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe