Ayam Goreng Kunyit

1:25 PTG

Tengahari ini masak nasi berlauk Ayam Goreng Kunyit. Resipinya pun simple dimple saja. Ayam Goreng Kunyit dah masak siap, terus  letak atas meja. Panggil anak-anak dan Encik Suami untuk makan tengahari. Arahkan Abang Farid ambil nasi dari rice cooker. Surug Fairuz angkat sayur dari periuk. Minta Fuad keluarkan telur dadar dari kuali. Sibuklah semua,dah bersedia nak makan. Firdaus duduk di kerusinya. Tukang baca doa makan ini asyik memandang Ayam Goreng Kunyit dalam mangkuk hidang.

Tiba-tiba Abang Farid berteriak sambil jari kanannya memegang tudung rice cooker dan jari kirinya tunjuk dalam rice cooker.

Allahu Akbar! Rupanya Amie lupa nak tekan butang on! Aduhai! Nasi belum dimasak rupanya...huhuhuuuuu! 

Menunggu beberapa minit nasi masak, eloklah masuk dapur maya dulu. Kita kongsikan Ayam Goreng Kunyit yang biasa-biasa saja ni. Amie gunakan isi dada ayam untuk masakan ini. Syukurlah seisi rumah tak banyak songel kalau lauk dada ayam. Apabila dada ayam dipotong kecil, comellah kejadiannya. Taklah terasa sangat makan dada ayam yang bersaiz besar. Kalau itu, Amie pun sengsara nak habiskan seketul...hiks!

Ayam Goreng Kunyit


Bahan-bahan:

  • 800 gram dada ayam - potong dadu - cuci - toskan - perap dengan 1 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk kunyit dan satu sudu kecil serbuk lada sulah - biarkan 15 minit
  • 15 biji kacang manis
  • 3 biji kentang - kupas - potong wedges
  • 1 batang lobak merah - potong bulat
  • 1 biji cili merah - belah 2 - potong 2
  • 3 ulas bawang putih - hiris
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar
  • minyak secukupnya
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Goreng kentang hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. 
  2. Goreng dada ayam hingga masak. Angkat dan toskan.
  3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan tadi di dalam kuali.
  4. Tumis bawang putih dan bawang merah bersama lobak merah.
  5. Setelah bawang kelihatan kuning keemasan. masukkan ayam goreng, diikuti dengan kentang goreng, kacang manis dan cili merah.
  6. Taburkan sedikit garam / gula / perasa pilihan.
  7. Kacau beberapa kali sehingga kacang manis berubah warna.
  8. Padamkan api dapur.

Kata Fairuz, nasi hampir kering. Jadi, undur diri dululah dari dapur maya. Makan nasi panas dengan Ayam Goreng Kunyit memang sedap! Jemput makan tengahari semua.

8 comments

  1. Tragedi lupa nak tekan suis on tu kadangkala akan berlaku. berhuhu la sabar menunggu nasi masak.

    Saya pun suka hidangan macam ni. 2 in1. simple dan sedap.

    BalasPadam
  2. hahah last atie masak ayam goreng kunyit hari tu masin gila sbb terlebih letak garam haha

    BalasPadam
  3. Carrot tu saya tengok gambar ingat Kak roast dulu.

    BalasPadam
  4. kadang terlupa nk on rie cooker ya terpaksa tahan nafsu makan sekejap ya

    BalasPadam
  5. Terus Kita pergi dapur nak check suis rice cooker dah on ke belum, hahahahha

    BalasPadam
  6. Sedapnya! Lama saya tak makan ayam kunyit ni.

    BalasPadam
  7. kak Amie, saya pulak suka kalau buat ayam goreng kunyit ini sekali dengan set ala sambal belacan goreng tu..makan dengan nasi panas memang ngam:)

    BalasPadam
  8. Cikgu Amie masak apapun semua nampak sedap..Gambar pun cantik-cantiknya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe