Bismillahirrahmanirrahim.
Apabila teringin makan nasi lemak, gigihlah masak pagi-pagi. Dah siap baru tersedar nasi lemak tak cukup bahan. Tak ada ikan bilis dan kacang tanah! Padahal ada jew ikan bilis mata biru dengan ikan bilis biasa dalam peti sejuk. Kacang tanah pun ada duduk bersusun dalam botol dengan garam kunyit dan rempah-rempahan. Entah apa yang dikhayalkan waktu masak sampai terlupa dua benda ini! Sewaktu ambil gambar tidak sedar ada yang kurang. Ketika menulis entri barulah perasan!
Tak apalah. Tak ada kacang tanah dan ikan bilis pun nasi lemak tetap sedap!
|
Nasi Lemak Sambal Sotong Kembang |
|
Hirisan Timun dan Telur Rebus |
|
Sayap Ayam Goreng Celup Tepung |
|
Tauhu dan Tempe Goreng Celup Tepung Berempah |
|
Sambal Sotong Kembang |
|
Nasi Lemak |
Abang Farid berada di Gombak. Apabila Encik Suami telefon beritahu Mommy masak nasi lemak ada lauk ayam goreng, cepat-cepat dia hendak balik kampung. Pantang dengar ada ayam goreng!
Ini pun dah cukup sedap Kak Amie 👍
BalasPadamAbg Farid rindu airtangan Mommy la tu :)
Ya, Abang Farid tu pantang kalau disebut ayam goreng. Macam lipas kudung dia datang.
PadamSedapnya.. ada ayam pun dah best :)
BalasPadamAlhamdulillah. Anak-anak suka ayam.
PadamNampak menyelerakan tu
BalasPadamTerima kasih CCL.
Padamxpe kak janji ada sambal sedap
BalasPadamYa, ada sambal sotong kembang.
PadamOh ini rupanya nasi lemak itu Mbak...
BalasPadamKalau disini mungkin mirip dengan nasi uduk Betawi, karena nasi uduk Betawi warnanya putih begitu. Kalau nasi uduk lainnya berwarna kuning.
Sama makan nasi uduk disini juga suka ditemani timun dengan telur juga. Tapi biasanya telur dadar yang diiris tipis-tipis.
Ditambah dengan ayam goreng dan tahu tempe goreng ini pasti lebih lezat...
Salam,
Ya, beginilah lebih kurangnya rupa nasi lemak Pak.
PadamSebenarnya nasi lemak tradisional terdiri dari nasi lemak, sambal tumis, timun, telur rebus, ikan bilis dan kacang tanah goreng.
Bagaimanapun lauk-pauk nasi lemak boleh dipelbagaikan. Boleh dihidangkan dengan pelbagai jenis lauk seperti rendang, sambal sotong, sambal udang malah ada yang suka tambahkan telur dadar dan juga telur mata.
Tak cukup bahan pun sodap sebab kak Amie yg masak.
BalasPadamAda sambal dengan telur rebus pun ok dah kan SK.
PadamSenang betul nak pancing Farid ye...ada ayam goreng, balik la dia ye...
BalasPadamAbang Farid dengan ayam goreng berpisah tiada. Fuad pula raja ikan!
PadamKemarin saya masak sambal nasi lemak. Sambalnya saja. Nak mencoba dulu kebetulan baru beli Chili kering. Biasanya saya tak pernah beli Chili kering Krn memang jrg digunakan dalam masakan sini.
BalasPadamDan pas jadi sambalnya, memang lah pedas sangaaaat hahahahah. Sampai berair mata. Tapi saya bingung macam mana nak mengeluarkan minyaknya yaa.
Di resep tertulis masak sampai naik minyak. Tp saat ditumis itu tak ada perintah pakai minyak. Memang nanti minyaknya akan kluar atau gimana kak Amie? Atau butuh lama sampai minyak kluar? Krn setelah 30 menitan saya tak lihat tanda2 Minyak kluar, saya sudahi masaknya. Sambal tetep sedap, tp agak kering, tak sama dengan sambal nasi lemak yg basah.
Masih blm berhasil juga nih 🤣. Tp at least rasa dah sesuai. Pas pertama buat dulu, failed betul2. Mungkin Krn tak pakai Chili kering. 🤣. Resep Malaysia yg saya pakai.
Biasanya untuk mendapatkan sambal nasi lemak yang sedap dan cantik, diawal masakan terus tambahkan gula supaya rasanya kurang pedas dan warna sambal jadi sedikit warna hitam kemerahan. Jadinya sambal akan terasa manis dan bukannya terasa gulanya kerana sudah sebati dengan garam dan bahan perasa lainnya. Kalau tidak mahu pedas, gunakan cili kering jenis kurang pedas. Jangan tumis guna api besar. Gunakan api sedang - kecil, supaya masak dan mesra semua bahan. Ketika itulah akan terbit minyak.
PadamLebih dari cukup ni Kak Amie 😍😍😍😍
BalasPadamPerkara biasa ni kak Amie kadang terlupa nak satukan mereka dalam gambar. Nasi lemak ni kalau nasi berlemak dan sambal sedap itupun dah cukup sempurna dah.
BalasPadam