Pages

Ahad, 6 Oktober 2024

Masak Sarapan & Masak Lauk Tengah Hari

Bismillahirrahmanirrahim.
30 Mei 2024, Khamis.
Amie dan Encik Suami ada urusan di Puncak Alam. 
Jadinya, awal pagi Amie siapkan sarapan untuk Bonda. Tidak jadi buat jemput-jeput lala. Gantikan dengan mi goreng satu kuali. Seperti biasa memang goreng lebih sebab biasanya anak cucu cicit Bonda kalau datang sudah tentunya meronda hingga ke dapur. Bonda akan suruh mereka makan apa saja yang ada di bawah tudung saji.

Sebelah malamnya pula Amie sudah goreng ceker hingga garing dan rendam dalam air sejuk sampai ke pagi. Kembanglah cekernya, dan mudahlah hendak mengolahnya. Tentu Bonda suka, sebab kulit ceker sudah terlerai dari tulangnya, lembut dan tak perlu kunyah lama-lama.

Mi Goreng

Sate ayam dan daging lebihan semalam, dipanaskan semula.


Ceker Masak Kicap

Setelah Amie siap masak lauk makan tengah hari, adik ipar Bonda datang berziarah. Amie sediakan nasi dan susun lauk-pauk atas meja dan jemput emak saudara makan sama. Amie perkenalkan ceker ayam masak kicap yang lembut dan senang dimakan sehingga tulangnya tanggal sendiri. Emak saudara Amie suka sangat makan dan minta resipinya!

Ikan Baguk Masak Kari

Amie sempat olah ikan baguk masak kari. Ikan baguk ini Amie beli di Pasar Malam Bukit Cherakah. Isinya Amie masak kari, sementara bahagian kepalanya Amie masak sup. Bonda suka kepala ikan baguk masak sup. Suka hirup kuah sup sebenarnya tu!


Sup Kepala Ikan Baguk.

Sayur Campur Tumis dengan Lala

Ikan Bawal Goreng

15 ulasan:

  1. kak nk beli mi goreng tu 2 pinggannnnn
    sedapnyaaaaa lahaiiiii mi goreng mcm tuuuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mari sini datang Bukit Hijau.
      Kak Amie jamu mi goreng heheee.

      Padam
  2. Macammana cara masak ceker ayam tu, Kak Amie?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Goreng ceker sampai garing, sampai tak bunyi minyak. Angkat dan masukkan dalam air sejuk. rendam paling kurang dua jam sehingga ada gelembung kulit ayam. Lepas masaklah macam biasa.

      Padam
  3. Alamak... ceker boleh terlerai isi dari tulang.. mesti lembut betul tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masakan ini terkenal di LD. Biasanya diratah bersama mi goreng.

      Padam
  4. Nampak sedap2 semuanya
    Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  5. Banyaknya menu ..heheh ..ni kalau CCL tak tahu nak sudukan mana satu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe... menu sarapan dan lauk tengah hari.

      Padam
  6. sedap plak tengok ceker tu...SA x pernah masak macam tu..nanti nak cuba la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba SA jangan tak cuba.
      Kang takut tak berhenti meratahnya.

      Padam
  7. Oh cekernya dah lepas dari tulang ya kak.. saya tak sabar lah, JD kalo masak ceker semur Pedas, saya masak lama biar empuk. Tak sanggub kalo hrs lepas tulang 🤣

    Oh Lala itu semacam kerang kecil2 yaa? Di sini rasanya disebut Kupang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, cekernya jadi lembut sebab sebelum dimasak digoreng hingga garing sampai keluar bau hangus, kemudian direndam. Itu sebabnya kulit ceker gelembung lembut dan terus dimasak kicap.
      Lala itu sejenis remis.

      Padam
  8. Menyelerakan sungguh ni. Berselera tetamu makan masakan kak Amie siap minta resipi sekali tu.

    BalasPadam