Sedapnya Kerabu Bayam Dengan Taugeh!

5:27 PTG

Kelmarin pagi, sebaik sahaja mengambil Farid di Aiport Tawau, kami sekeluarga terus menuju ke bandar Tawau. Masing-masing sepakat isi perut dengan  nasi memandangkan hampir waktu tengahari. Terpikat pula dengan menu kerabu bayam campur taugeh yang nampaknya baru diletakkan di tempat lauk-pauk!Tanpa berfikir 2 kali Amie pun terus ambil sesenduk  bubuh dalam pinggan nasi. Encik Suami pun ambil juga kerabu itu.
Adapun kerabu bayam yang kami makan itu agak ringkas bahannya. Hanya sayur bayam, taugeh dan kelapa parut sangan yang mungkin ditambah dengan bahan perencah tertentu. Tidak ada sebarang rasa lain yang menonjol, tidak ada hirisan cili atau rasa pedas, rasa masam limau kasturi atau limau nipis pun tidak... tapi tetap sedap!

Hari ini... balas dendam!
Kebetulan Encik Suami beli sayur bayam dengan taugeh. Apa lagi.... terus singsing lengan baju masuk dapur! Puaslah kami berdua meratah kerabu bayam! Jom tengok resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
10 batang bayam hijau - bersihkan dan potong - pisahkan batang dan daun
2 cawan taugeh - bersihkan - bilas dan toskan airnya
1/2 cawan hirisan lobak merah 
3 batang serai - hiris halus
1 cawan kelapa parut
3 sudu besar udang geragau
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam & gula secukup rasa

Bahan tumbuk:
7 biji cili padi - boleh kurangkan jika tidak suka pedas
2 ulas bawang putih - digoreng
3 biji bawang merah - digoreng 
(boleh bubuh belacan kalau suka - Amie tak bubuh sebab dah letak banyak udang geragau)

Cara:
1.Sangan kelapa parut bersama udang geragau sehingga kelapa parut kelihatan kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2.Jerang air secukupnya. Bila mendidih, masukkan batang bayam. Masak selama 1/2 minit. Kemudian masukkan daun bayam. Bila daun bayam berubah warna, terus angkat bahan celur dari periuk dan rendam dalam air sejuk sebentar. Toskan.
3. Dalam sebuah bekas, campurkan sayur bayam, taugeh dan lobak merah serta serai.
4. Gaul bahan tumbuk bersama kelapa sangan.
5. Campurkan bahan 3 dan 4. 
6. Gaul rata bersama garam dan gula serta jus limau kasturi sebagai perasa.
7. Hidangkan segera.

 Yang kita suka... taugeh yang rangup tu laaaa...

4 comments

  1. Dah lama x blog walking, malam ni baru ada kesempatan..kecur tengok gambar kerabu ni, inshaAllah akan try juga nanti. Thanks for recipe :)

    BalasPadam
  2. Serai kalau tak letak boleh tak?

    BalasPadam
  3. Tukar bayam dgn bayam brasil...lg ranguo mkn dgn taugeh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe