Tips Buat Sambal Belacan Mangga Sedap!

9:46 PTG

Hai senangnya dalam hati! Ada buah mangga air yang manis-manis masam. Ada belacan Siam dan gula kabung Siam mendarat di LD. Apa lagi! Jom kita jamu selera. Kita buat Sambal Belacan Mangga guna belacan dan gula kabung Siam! Banyak pilihan belacan yang boleh digunakan, tapi kali ini  Amie pilih Siam punya.

Hidangan tengahari kami hari ini:

  • Nasi putih
  • Ikan Temenong  Rebus Air Asam 
  • Sayur Taugeh & Tauhu Tumis
  • Latok
  • Siput Tarik
  • Sambal Belacan Mangga

Sambal Belacan Mangga.

Hidangan nasi & lauk-pauk.

Siput Tarik.

Inilah siput tarik Sabah. Rebus sahaja. Rasanya sedap. Kalau nak makan kena tarik keluar. Boleh gunakan lidi atau pencungkil gigi untuk tarik keluar. Celup masuk dalam apa-apa pencecah yang sesuai. Kami cecah dengan Sambal Belacan Mangga. Aduh! Enak banget!


Ini pencungkil gigi untuk cungkil dan tarik isi siput. 

Mangga Kampung @ Mangga Air

Inilah mangga air yang Amie gunakan untuk membuat Sambal Belacan Mangga yang sangat sedap itu! Keenakan sambal mangga ini sudah tentunya dengan 'kehadiran' belacan Siam dan gula kabung Siam. Isshhh...iissshkkk! Kalau dah namanya Siam , memang sedap belaka!

Sambal Belacan Mangga

Jom, Amie kongsikan resipi Sambal Belacan Mangga. Tips nak dapatkan sambal yang sedap ini tak lain tak bukan, gunakan belacan Siam dan gula kabung Siam...ahaks! Dua kali ulang sebagai peringatan mesra untuk selera sendiri. Mangga kampung yang dikenali sebagai mangga air ini pula bukan calang-calang mangga tau! Mangga undang kami yang berkilo-kilogram beratnya itu pun tak dapat lawan kelazatan mangga air kih kih kih! Apalagi kalau mangga air masak di pokok. Dengan rasanya yang manis-manis masam itu....adeeeehhhh!

Bahan-bahan:
  • 1 sudu besar belacan Siam
  • 2 sudu besar gula kabung Siam
  • 5 biji bawang merah
  • 11 biji cili padi
  • 1 biji cili merah
  • 1 biji mangga kampung / mangga air - kupas kulit - cincang
  • 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
  • garam / perasa pilihan
Cara:
  1. Tumbuk cili padi, cili merah, dan belacan hingga hancur.
  2. Kemudian masukkan bawang merah, dan tumbuk sebiji demi sebiji.
  3. Seterusnya masukkan belacan dan gula Siam, garam / perasa pilihan. Tumbuk lagi hingga sebati.
  4. Masukkan mangga air cincang dan tekan-tekan dengan anak lesung, supaya tidak merecik.
  5. Akhir sekali, perahkan jus limau nipis.
  6. Gaul sebati, dan hidangkan.

15 comments

  1. Asyik bangeettt cicah sambal belacan mangga. Masam manis pedas. Cantik cengkerang siput tarik tu. Buat kraft cantik :)

    BalasPadam
  2. Tak pernah lagi makan siput tarik. Curious pulak saya. Terliur tengok mangga air bulat-bulat tu. Adeh

    BalasPadam
  3. Sedapnya sambal belacan mangga tu...masam2 masin pedas ...cicah ulam pun sedap..

    BalasPadam
  4. SIPUT LAUT NAMPAK SEDAP TU PUAS PULA NK CUNGKIL ISINYA YA

    BalasPadam
  5. Dulu- dulu sukanya menyicah buah- buah masam dengan garam belacan.
    La ni tengok mangga tu masih terliur.Tapi tak berani makan..seriau gigi..Hihihi.kena tukar kepada ubat gigi sensodyne dulu baru boleh makan masam-masam

    BalasPadam
  6. Agaknya kurang sedap kalau guna belacan dan gula kabung Malaysia.
    Memang mewah makanan laut, saya dahulu duduk di Labuan mewah makan udang dan jalan ke Sabah baru jumpa dan rasa siput tarik. Sini memang tidak jumpa siput tarik.

    BalasPadam
  7. Memang lawan sangatlah lauk-lauk Kak Amie tu dengan Sambal Belacan Mangga, ni yg boleh buat makan nasi banyak, tapi kepuasan tu yang penting, hihi.

    BalasPadam
  8. aduhaiii...menjejh air liur ni ha tengok sambal belacan tu..sedapnya siput tu kak amie..fav SA tu..selalu makan kat Johor je

    BalasPadam
  9. Waduh2 sedapnyaaaaa tgok rupa dia tuu

    BalasPadam
  10. Apa rasa isi siput tarik kak amie? Tak pernah makann so curious rasanya hehehe

    BalasPadam
  11. Siput tarik . Memang susah nak jumpa,siput ni kan

    BalasPadam
  12. sedapnya nmpk sambal belacan mangga ni..

    BalasPadam
  13. tak pernah buah sambal belacan lagi, boleh try nanti gunakan resepi dan tips ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe