Terung Gboma

1:33 PTG

Pernah dengar dan lihat terung gboma? Ceritanya terung ini berasal dari Afrika Tengah dan sekitar Sungai Kongo.Untuk lanjut boleh klik di sini:  IDN TIMES

Selain buahnya dijadikan sayuran untuk dimakan, daunnya boleh dibuat sup. Daunnya juga boleh dipanaskan dan  dikunyah menjadi ubat kerongkong. Akarnya direbus untuk mengatasi masalah cacing dalam tubuh. Bunga dan buah terung gboma ini dikatakan boleh membersihkan gigi dengan cara mengunyahnya.

Terung Gboma.


Cantik kan terung gboma.

Apabila terung gboma sudah masuk dapur, eloklah diolah untuk dijadikan lauk makan dengan nasi. Terung ini boleh diolah bersama cili untuk dijadikan sambal.


Terung gboma juga boleh dimasak bersama ikan bilis atau ikan masin, sama ada digoreng atau ditumis. Ikut sukalah nak masak apa. 


Sekali pandang, terung gboma ini ada rupa buah asam gelugur!



16 comments

  1. Saya pertama kali tengok ni, Amie. Macam tomato hijau pun ada mula-mula tengok. Tapi bukan, terung rupanya.

    BalasPadam
  2. First time tengok. Betul, memang rupa macam asam Gelugor

    BalasPadam
  3. Haah ada rupa labu kecil.
    Ada orang sana tanam terung gboma ke?

    BalasPadam
  4. Cantik pulak tengoknya. Tak pernah tau.
    Rumah Amie ada tanam ke? Banyak tu.

    BalasPadam
  5. Pertama kali tengok terung gboma ni kak Amie. Bentuk macam labu, kulit macam capsicum, namanya terung. Unik betul terung terung gboma ni. Serbaguna pokoknya pun. Rupa dia macam buah cepu tapi terung gboma versi warna hijau. Macam mini asam gelugor pun ada.

    BalasPadam
  6. Dulu masa duk kat Pahang, kwasan pedalaman banyak sgt pokok terung ni tapi tak pernah petik makan. Buat main masak masak je.(bukan kat kebun orang or tanam tapi kat tanah lapang)

    BalasPadam
  7. MasyaAllah ..beraneka flora khazanah alam.Ini kali pertama tengok pic terung ni..Cantik macam buah asam gelugur .Macam putik labu pun ya ..Apa rasanya cikgu...masam macam terung dayak kah @ macam terung biasa?

    BalasPadam
  8. Macam tak pernah jumpa lagi terung ni
    Namanya pun unik

    BalasPadam
  9. Pertama kali lihat dan tahu pasal terung ni. Dr afrika rupenye patut la pelik namanya

    BalasPadam
  10. First time tengok dan tahu tentang terung gboma. Comel pulakkk tengok terungnya, kecik kecik aje.

    BalasPadam
  11. First time tgok..terung ni ada kat sana jer agaknya Kak Amie..kat Semenanjung ni SA x nampak lagi

    BalasPadam
  12. terung gboma? comel macam rupa labu versi comel la.hehe

    BalasPadam
  13. Kalau saya jumpa terung ni, mesti saya ingat anak asam gelugur 😊

    BalasPadam
  14. tak pernah tau psl terung gboma ni. kecik je terung ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe