Nasi Begana (Oleh-Oleh Majlis Tingkuang) - Dibuat Nasi Goreng Begana

10:12 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Minggu lepas, keletihan disebabkan dua perkara di bawah ini:

Sambung cerita hari Sabtu minggu lepas. Esoknya hari Ahad, berehat dan tidur sahaja untuk kembalikan tenaga. Fairuz akan bergerak pulang ke Kota Kinabalu. Tak sempat makan tengah hari bersama. Sebelah paginya Amie goreng nasi saja kerana banyak nasi dalam peti sejuk terutama Nasi Begana, oleh-oleh dari majlis tingkuang pada hari Sabtu, kelmarinnya.

Nasi Begana Goreng

Oleh-oleh dari majlis tingkuang.

Selesai menghadiri majlis tingkuang, kami pulang ke rumah untuk solat dan tukar baju sebelum sambung perjalanan ke Tawau. Encik Suami keluarkan dari kereta semua oleh-oleh. Ada sebakul oleh-oleh termasuk minuman 100 Plus, bunga telur, keropok, biskut dan pelbagai jajanan lain.

Makanan basah seperti Nasi Begana,  pulut kuning dan kuih-muih disimpan dalam peti sejuk. Keesokan paginya, Amie keluarkan makanan basah dari peti sejuk.

Tiga bungkus Nasi Begana.

Di bawah Ayam Begana yang berlapik daun pisang itu ada nasi putih. Amie goreng nasi putih bersama Ayam Begana yang dicarik-carik dan tambah hirisan kacang panjang.

Pulut Kuning dan Ayam Panggang

Kuih-Muih

Baki makan kambing bakar di Tawau. Ada sotong goreng, ayam dan kambing.
Boleh dipanaskan semula di dalam air fryer.

Kambing, ayam dan sotong setelah dipanaskan dalam air fryer.

Nasi Begana Goreng & Kambing Bakar

Setakat ini kalau ada lebihan nasi putih, memang hanya akan digoreng sahaja. Belum terfikir hendak olah jadi apa selain jadi nasi goreng!

5 comments

  1. Wah unik2 nama masakannya....tq sharing ilmu tau

    BalasPadam
  2. unik nama makanannya. tengok pun tau sedap

    BalasPadam
  3. Bener kak, saya pun sisain nasi putih di goreng saja. Pernah liat ada orang yang menjadikan nasi sisa jadi bubur, mix dengan ayam kfc. Tapi Krn saya tak suka bubur jadi memang tak nak 😅

    BalasPadam
  4. Saya suka bila datang sini banyak dapat info aneka makanan

    BalasPadam
  5. Nama nya unik gambar nya lebih unik...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe