Sup Kepala Ikan Merah & Ikan Merah Goreng Berempah

11:43 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Bonda kita selalu pesan, kalau hendak masak sup gunakan serai, tak perlulah tambah daun sup. Kalau sudah ada daun sup tak perlulah masukkan serai pula. Kenapa mak? Nanti tak merasa bau salah satunya, jawab emak. Oh, begitu. Betul juga kata-kata emak. Patutlah kalau masak sup tak bubuh serai, terbit bau daun supnya! Kalau masak sup bubuh serai, tak tabur daun sup, timbul aroma serainya!

Itu kata emak kita ye. 
Lain emak orang, lain pendapatnya. Lain dapur lain masakannya.

Wokey, kita cerita Sup Kepala Ikan Merah & Ikan Merah Goreng Berempah. Ini sudah tentunya lauk makan nasi di sebelah petang setelah Firdaus balik dari sekolah sebab ada ikan goreng. Gambar berbayang-bayang sebab asyik hujan dan suasana gelap kelam suram di waktu petang.

Masak sup begini tambah sedap kalau gaya sup tumis darat, tapi kita masak ikut kronologi sup biasa. Tumis dahulu bahan perencah dan tambahkan air.

Sup Kepala Ikan Merah & Ikan Merah Goreng Berempah

Sup Kepala Ikan Merah

Resipi Sup Kepala Ikan Merah
Bahan-bahan:
  • 4 kepingan bahagian kepala ikan merah
  • 1 sudu besar rempah sup
  • 1 cawan hirisan brokoli
  • 2 biji tomato - potong dadu
  • 7 tangkai cili padi
  • 1 sudu kecil lada putih - tumbuk
  • 4 cawan air
  • garam / perasa pilihan
  • bawang goreng secukupnya
  • hirisan daun sup secukupnya
Bahan hiris:
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah 
  • 1 labu bawang besar
  • 2 cam halia
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga kekuningan.
  2. Masukkan rempah sup, dan tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu kering.
  3. Tuangkan baki air dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan kepingan kepala ikan bersama brokoli, cili padi, lada putih tumbuk dan tomato.
  5. Biar lebih kurang tiga minit sahaja. Jangan masak terlalu lama kerana isi ikan merah sangat lembut.
  6. Taburkan garam / perasa pilihan secukupnya.
  7. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.
  8. Hidangkan bersama taburan bawang goreng dan daun sup.
Ikan Goreng Berempah untuk Firdaus

Sup Kepala Ikan Merah untuk Amie berdua dengan Encik Suami.

13 comments

  1. Sedapnya, terliur saya terngok sup ikan merah tu kak

    BalasPadam
  2. Mak ai, sedapnya...

    Masak semua menjadi ni!

    BalasPadam
  3. masakan aimie tak pernah mengecewakan. tgk je dah menyelerakan

    BalasPadam
  4. Nampak sedapnyer.
    Ikan merah sekarang harga kayangan

    BalasPadam
  5. lama tk masak sup ikan merah...sedap tu

    BalasPadam
  6. Baru dok terbayang2 nak buat sup ikan, dah terhidang dah di dapur Kak Amie.
    Sedap sup banyak sayur gini...

    BalasPadam
  7. Saya suka ikan gorengnya, tapi kalo sup, memang dari dulu tak bisa kalo pakai ikan 😅. Kecuali ikannya di fillet kak , 😄. Saya memang picky sangat kalo dah berbau ikan ikanan ini 😅

    BalasPadam
  8. tampilan makanan kak Amie selalu cantik,bikin penasaran rasanya

    BalasPadam
  9. Dah lama tak makan Sup Ikan Merah. Cantik betul kejadian sup ikan merah Kak Amie.

    BalasPadam
  10. Sedap nya sup ikan merah. Lama jugak tak makan.

    BalasPadam
  11. Satu ekor ikan boleh msak dua menu.. Allahu.. Sedap nya.. Kalau makan dgn nasi panas2.. Mau dua kali tambah :D

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe