Cimplu'an @ Letup-Letup Kelambu

10:25 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pagi tadi, sewaktu kaki melangkah ke Taman Firdaus untuk memetik bunga telang, tiba-tiba terpandang beberapa biji buah cimplu'an @ letup-letup kelambu bertaburan di bawah pokoknya yang terletak di tepi longkang. 

Kita duduk atas batu dan kutip buah yang jatuh, dan buah yang masak di pokoknya lalu masukkan ke dalam bakul (kononnya bakul untuk isi bunga telang). Teringat zaman kanak-kanak dahulu, kalau ke kebun memang inilah pokok pertama yang kami serbu! Petik buahnya yang masak dan kopek, terus masuk mulut! Terasa-rasa kemanisannya semanis kenangan zaman paling indah yang sudah lama berlalu.

Cimplu'an @ Letu-Letup Kelambu

Apabila dikunyah terasa letupannya dalam mulut!
Isinya manis.

Ada dua pokok letup-letup kelambu. Entah tumbuh sendiri atau Encik Suami sengaja tanam di sini. Mungkin benihnya disebarkan oleh burung-burung kecil yang suka hingga di Taman Firdaus.


Gambar atas dan bawah: Buah letup-letup kelambu yang belum masak.




Siapa pernah makan buah cimplu'an @ letup-letup kelambu ini?

8 comments

  1. Oh, selalu jumpa buah ni dijadikan hiasan atas kek, Kak Amie. Buah yg sama kan... baru tahu namanya.

    BalasPadam
  2. Mungkin masa kecil pernah makan agaknya.

    BalasPadam
  3. Dah lama tertanya pasal letup kelambu ni..
    Adakah ianya buah yang sama dengan swan berry?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Puas saya cari info swan berry..lain yang keluar..
      Rupanya gooseberry...🤣

      Padam
  4. Kalau di sini kami menyebutnya buah. Ciplukan

    BalasPadam
  5. Buah yang menggamit kenangan ketika kecil. Sedap ni.
    Ada jumpa di Jaya Grocer dan harganya agak mahal. Buah rare sekarang ni.

    BalasPadam
  6. baru tau buah ni boleh dimakan...

    BalasPadam
  7. Saya tau buah ini, tapi tak pernah makan 🤣🤣🤣. Saya ingat sangat ada orang dewasa yg sebut beracun. Haiiiisssh ternyata malah manis ya kak Amie. Soalnya setelah pindah JKT, tak pernah ketemu lagi buah nih 😅

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe