Sambal Tempoyak Petai

10:49 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hai, sedang buat apa tu?
Hari ini kami tidak keluar. Duduk saja di rumah.
Jom buat stok Sambal Tempoyak Petai. Kalau balik kerja lewat, tak sempat masak lauk bolehlah keluarkan Sambal Tempoyak Petai dari simpanan. Masak nasi, goreng ikan atau goreng telur saja sudah mencukupi untuk dinikmati bersama Sambal Petai Tempoyak.


Resipi Sambal Tempoyak Petai
Bahan-bahan:
  • 7 sudu besar tempoyak
  • 1 cawan isi petai - belah dua
  • 4 helai daun kunyit - hiris
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 keping asam gelugur
  • 1/2 cawan minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar  - tidak terlalu halus :
  • 40 tangkai cili padi
  • 5 tangkai cili hijau
  • 5 ulas bawang putih
  • 10 biji bawang merah
  • 1 cawan ikan bilis - cuci bersih
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan tempoyak.
  4. Taburkan garam / gula /  perasa pilihan.
  5. Kacau rata.
  6. Masukkan daun kunyit dan petai.
  7. Biarkan seketika sehingga daun kunyit dan petai berubah warna.
  8. Padamkan api dapur.


Sambal Tempoyak Petai

Amie tak berapa suka selalu masak Sambal Tempoyak Petai sebab kalau dah makan asyik menambah nasi dalam pinggan! Sekali-sekala bolehlah kan... ahaks!

7 comments

  1. menu ni jumpa lak nasi panas. terus makan berpinggan

    BalasPadam
  2. Aroma dan rasa sambal tempoyak petai ini memang bikin nambah nasi

    BalasPadam
  3. Tempoyak ini fermentasi durian bukan kak? Soalnya tempoyak kalo di Palembang itu terbuat dari durian. Saya pun belum coba rasanya, tapi seharusnya enak. Krn durian di daerah tapanuli dibuat jadi gulai udang juga . Dan sedap.

    BalasPadam
  4. Haaa.. betullah tu, sebab tu sy tak nak masak lauk² macam ni, Kak Amie! 🤭 bocor periuk nasi 😂

    BalasPadam
  5. Uish...ni makan lauk ni dengan nasi panas saja pun dah berpeluh ni

    BalasPadam
  6. Kalau ada ni.. Tak perlu lauk lain dah.. Makan dgn nasi panas2 je

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe