Pempek Kering dari Palembang

5:30 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Setelah lebih sebulan Pempek Kering tersimpan di dapur, akhirnya hari ini Amie cuba masak. Itu pun setelah berkali-kali hendak memasaknya tetapi asyik tidak jadi kerana perlu direndam selama lapam jam terlebih dahulu.

Amie beli Pempek Kering di sini:
Toko Kerupuk & Kemplang
SUWANDI JAYA
Jl. Letkol Iskandar No. 761 B,
Palembang, Sumatera Selatan.


Pempek Kering yang sudah siap dikukus dan dinikmati bersama cecahannya, iaitu cuka.

Pempek Kering lengkap bersama cuka kering dalam bungkusannya.


Pempek Kering

Cuka Kering

Cara memasak Pempek Kering

Masukkan Pempek Kering dalam sebuah bekas.

Tuangkan air melebihi paras Pempek Kering. Taburkan sedikit garam.

Pempek Kering mengembang setelah direndam lapan jam.

Pempek Kering & Cuka

Kukus Pempek Kering selama 15 minit atau rebus sahaja. Amie kukus. Cuka kering pula, Amie keluarkan dari bungkusannya, dan bancuh dengan 1/2 cawan air. Setelah Pempek Kering masak lembut, keluarkan dari pengukus. Hidangkan bersama cukanya. Pempek Kering ini diperbuat daripada isi ikan dicampur dengan tepung sagu. Rasa cukanya pula, manis dan pedas sama seakan-akan sama dengan rasa pencecah keropok lekor!

6 comments

  1. Nama makanan ini agak pelik dan berharap ada peluang juga mencuba nanti

    BalasPadam
  2. Rasanya macam keropok lekor yang baru lepas direbus ke kak?

    BalasPadam
  3. Oh..ada juga pempek kering ya...baru tahu..info baru ni

    BalasPadam
  4. nampak cam laksa, tapi cara makan macam dimsum.. apakah itu

    BalasPadam
  5. Kalo kami sebut pempek keriting. Naaah ada yg lucu soal pempek keriting ini kak. Bagi orang Palembang, pempek keriting wajiiib direbus atau kukus saja. Tak boleh digoreng.

    Tapi bagi orang non Palembang, seperti Jakarta macam saya, kami selalu goreng pempek ini, Krn kalo dikukus rasa ikannya kuat sangat hahahahahaha.

    Jadi pernah kliatan sama teman saya yg orang Palembang, dia protes kenapa di goreng pempek keriting. Tak boleh 🤣🤣🤣. Sementara saya cakap, digoreng pun enak, kenapa tak boleh hahahahah. Ini kan masalah selera. 😜

    Jadi kalo nak goreng pun, sebenarnya tak masalah 😄

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe