Sarapan Pempek di Warung Simpang Sungai Rengas

8:33 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selesai menikmati makan malam di Rumah Makan Soto Urang Awak di Sawahlunto, Pak Rajaab terus membelah kepekatan malam, memandu dengan ditemani Pak Herman di sebelahnya. Kami menyambung tidur, dan entah di mana kedengaran suara Pak Herman mengingatkan kami untul solat jamak takhir isya' dan maghrib di sebuah masjid yang disinggahi. Selesai solat jamak kami meneruskan perjalanan. Sekali lagi kami tersedar ketika Pak Rajaab memberhentikan van, lalu Pak Herman minta izin dari kami untukereka berdua minum kopi di sebuah warung. Rupanya mereka berdua tidak tidur sepanjang malam.

Setelah mereka minum kopi, perjalanan diteruskan sehinggalah tiba waktu subuh. Sekali lagi kami berhenti di masjid untuk menunaikan solat subuh. Tidak terasa kami berada di dalam perjalanan sepanjang malam! Selesai solat subuh, kami masuk semula ke dalam van. Perjalanan diteruskan lagi. Van berhenti, dan Pak Herman serta Pak Rajaab turun mencari minum pagi. Mereka mempelawa kami untuk minum tetapi tidak seorang pun yang turun. Masing-masing lebih selesa sambung tidur!

Tepat pukul enam pagi, Amie ajak Nano turun dari van untuk melihat-lihat suasana sekitar. Kami menuju ke warung dan sekali lagi Pak Herman dan Pak Rajaab mengajak kami minum pagi. Akhirnya semua keluar dari van dan duduk di warung bersebelahan papan tanda yang tertulis Simpang Sungai Rengas.

Ketika teragak-agak untuk memilih sarapan pagi, tiba-tiba Pak Rajaab mencadangkan supaya kami mencuba pempek. Apa itu pempek? 

Pempek merupakan makanan khas etnik Melayu dari Kota Palembang, wilayah Sumatera Selatan. Pempek diperbuat dari isi ikan yang dikisar dan dicampur tepung kanji atau tepung sagu. Ditambah   bawang putih, telur dan bahan perasa. Pempek biasanya disajikan dengan kuah yang disebut cuka yang mempunyai kombinasi rasa asam, manis dan pedas.
Oh, rupanya pempek berasal dari Kota Palembang!
Nampaknya sebelum sampai ke Palembang, sudah jumpa pempek!
Sekarang kami berada di Jambi.
Tapi, sebelum sampai Jambi kami pun sudah jumpa pempek.
Di mana ya?
Bukankah sudah makan pempek kapal terbang di Faza Cafe sewaktu minum kopi terlungkup?
Itu pampek bukan pempek!
Apa beza pempek dengan pampek?
Entahlah, sekejap disebut pampek, sekejap disebut pempek. Mana satu yang betul?
Sewaktu makan di Faza Cafe, tertulis nama Pampek Kapal Selam dalam resit pembayaran.

Pempek di Warung Simpang Sungai Rengas


Di simpang inilah Pak Rajaab berhentikan van untuk minum pagi.


Pemandangan di hadapan warung. Jalan raya agak sempit dan banyak kenderaan berat melaluinya.



Seawal pukul enam pagi, sudah banyak kuih dan goreng-gorengan di warung makan.

Ada lemang baluo.


Makanan yang berbalut daun pisang ini Amie tidak tahu namanya. Apabila dibuka, bentuknya seperti di bawah ini. Ada kelapa parut di atasnya, dan tak ingat apa benda di bawahnya.



Ada lontong, dan ada kuah sup seperti soto tetapi kami lebih berminat melihat goreng-gorengan.

Keledek Goreng

Bakwan

Apa orang Jambi panggil... cekodok juga ke?

Tauhu Goreng


Peniaga warung sibuk menyiapkan makanan jualan, kita sibuk ambil gambar!

Gambar atas : Goreng Pisang
Gambar bawah : Pisang Goreng


Wajah-wajah letih, belum jumpa tempat luruskan pinggang dan bersihkan badan!

Bakwan

Tauhu Goreng



Gambar Atas : Kepingan Tempe
Gambar Bawah : Tempe Goreng


Kebanyakan makanan baru siap digoreng dan masih panas. 

Pempek

Petang kelmarin makan Pampek Kapal Selam di Tanjuang Alam, pagi ini makan pampek @ pempek di Simpang Sungai Rengas pula.

Mari kita makan pempek di Jambi. Rugi tak cuba. Kita tak tahu sedap atau sebaliknya. Apa pun 'rasa' itu subjektif sifatnya.


Nyamannya hirup teh panas kurang manis di pagi hari.

Selamat pagi Jambi!

16 comments

  1. Betul-betul jalan² cari makan ni.. Saya minggu ni nak ke Jakarta lagi..

    BalasPadam
  2. Betul-betul jalan² cari makan ni.. Saya minggu ni nak ke Jakarta lagi..

    BalasPadam
  3. Makan goreng-gorengan yg baru saja diangkat dari kuali nyaman sekali ye Bu... :D

    BalasPadam
  4. Macamana rasa pempek tu menurut Kak Amie?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apabila tepung kanji @ sagu digaul dengan isi ikan segar, digoreng dan dimakan bersama cecahan cuka, ada rasa manis dan pedas. Begitulah...

      Padam
  5. Sedapnya pempek....
    Teringin nak jejak lagi kaki ke sana..
    Yang yang perasan kat sana banyak masjid kan cikgu...jalan sikit jumpa masjid..jalan sikit jumpa masjid..semoga Islami kian megah dinusantara

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh buat pampek sendiri kot Mama Cella. Kalau rajinlah hihihiii...

      Padam
  6. biasa dgr nama pempek kalau layan tiktok indonesia tp kat malaysia takde pernah jumpa... kadang teringin jugak nak cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang kena cuba kalau hendak tahu sedap atau tidak. Sedap dan selera itu subjektif sifatnya kan Dana.

      Padam
  7. Oh, pampek dgn pempek tu samalah jika tengok pd gambar Kak Amie tu. Sy suka makan makanan² macam ni kalau jalan² ke sebelah sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di sini memang sangat terkenal pampek @ pempek tu.

      Padam
  8. Best bila dapat makanan yang baru siap digoreng..

    BalasPadam
  9. Pempek atau pampek, sama saja kak Amie. Cuma terkadang logat atau aksen orang yang menyebutkan suka beda2. Pempek itu asalnya memang Palembang. Tapi beberapa daerah seperti Jambi, Lampung juga punya pempek.

    Kalo menurut saya, pempek yg kuah cukonya pedas itu Lampung.

    Kalo Palembang kuahnya balance, tak lah pedas sangat.

    Kep Bangka pun punya pempek. Sedaap pempek mereka. Bedanya, kuah pempek Bangka, berwarna merah menyala. Dan jenis oempeknyanga banyak.

    Kalo Palembang banyaaak banget. Ada pempek lenjer, adaan, pempek keriting, pempek postel, pempek kapal selam, pempek kulit. , pempek lenggang. Banyak banget

    Kak Amie ada coba pempek apa aja?

    Kalo rasa saya suka semua pempek. Mau itu pempek jambi, Palembang, Lampung, Bangka, tapi memang asalnya tetep dari Palembang 😄

    BalasPadam
  10. awal ye ada gorengan...pernah makan pempek di Surabaya..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe