Bubur Kacang Hijau 3 Rasa Yang Sangat Sedap!

9:04 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Cerita kelmarin, masak Bubur Durian 3 Rasa di pagi hari untuk dibawa ke tempat kerja, dan makan bersama-sama rakan. Resipi Bubur 3 Rasa ada di sini: Bubur Kacang Hijau 3 Rasa.

Ada beza sedikit penyediaan Bubur Kacangt Hijau 3 Rasa dalam entri sebelumnya:

Masing-masing ada cara memasak bubur kacang hijau. Ada yang rendam kacang hijau terlebih dahulu sebelum dimasak. Ada yang terus masak di dalam periuk hingga kacang empuk. Amie masak ikut cara arwah MIL. MIL akan rebus kacang hijau sehingga mendidih. MIL biarkan lebih kurang 10-15 minit. Kemudian MIL tutup periuk dan tutup api dapur. Setengah jam kemudian MIL nyalakan semula api dapur. Tidak sampai berapa minit kemudian, kacang hijau mulai empuk.

Periuk NOXXA? 
Minta ampun. Sampai sekarang tak berani guna... ahaks!

Kali ini Amie hanya rendam kacang hijau sebelum tidur, dan pukul empat pagi Amie masak. Kacang tidak hancur, terasa lemaknya! Pukul 4:45 pagi sebelum solat subuh, bubur sudah siap!

Amie tinggalkan sedikit bubur kacang hijau di rumah, dan sebelah petangnya Amie makan dengan biskut.


Makan Bubur Kacang Hijau 3 Rasa dengan biskut.

Bubur Kacang Hijau 3 Rasa sudah hampir habis!

Terkejut juga melihat begitu banyak hasilnya setelah selesai masak. Amie hanya rendam 500 gram kacang hijau sahaja. Mungkin banyak bahan campuran lain yang Amie masukkan. Encik Suami pesan, biarlah banyak kuah bubur sebab itulah yang sedap katanya.

Amie catatkan sukatan bahan di bawah ini untuk rujukan akan datang sekiranya hendak memasak Bubur Kacang Hijau 3 Rasa ini. Minta maaf ya, bagi yang tak biasa mendengar resipi ini sebab Amie bubuh bawang putih dan halia. Kedua-dua bahan ini memang Bonda kita gunakan. Jadi, mungkin sudah terbiasa dengan rasanya, setiap kali masak bubur kacang hijau memang Amie akan masukkan.

Bahan Bubur Kacang Hijau 3 Rasa:
  • 500 gram kacang hijau
  • 1.8 kg isi durian
  • 2 tin jagung krim
  • 1 tin jagung biji
  • 2 cawan sagu biji 
  • 5 ulas bawang putih - ketuk
  • 3 cm halia - ketuk
  • 500 gram santan kotak - KARA
  • 1 tin susu cair
  • 3 sudu kecil garam
  • 750 gram gula melaka 
  • 4 liter air
  • 5 helai daun pandan
Lebih sedap kalau gunakan santan segar sahaja. Tidak tambah susu cair pun tidak mengapa. Amie gunakan santan kotak dan susu cair sebab tak ada santan segar.

Sempat asingkan untuk diri sendiri. Selepas habis kelas baru makan. Ketika ini sudah habis licin bubur kacang hijau dalam bekas besar. Alhamdulillah, rezeki dikongsi bersama. Lagi sedap kalau ada roti, boleh cecah!


Balik rumah, makan lagi bubur yang sengaja ditinggalkan sampai licin. Tamatlah kisah Bubur Kacang Hijau 3 Rasa!

Rasanya macam hendak buat lagi laaaa.... ahaks!

11 comments

  1. Pn is3 wak selalu juga buat sebab stok isi durian banyak dalam freezer

    BalasPadam
  2. Tak pernah buat bubur kacang hijau..biasa buat pulut hitam je sbb itu yg anak2 plg suka

    BalasPadam
  3. Sedap sangat ni..
    Biasa juga letak halia tapi bawang putih belum pernah jumpa.
    Berapa ulas bawang putih untuk resepi di atas?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih bertanya. Saya lupa tulis rupanya. Saya bubuh 5 ulas.

      Padam
  4. bila tambah durian compom sedap kak oi.... camne ni kak tak berani guna noxxa lagi? Mudah je kak , mesti akak lepas ni lagi laju masak macam2

    BalasPadam
  5. Buburnya kacang hijaunya beda karena ada tambahan halia dan bawang putih, biasanya saya sering makan bubur kacang hijau campur ketan/pulut hitam.

    BalasPadam
  6. Eh iyaaa baru kali ini tahu pakai bawang putih kak. Sebenernya kalau jahe saya bisa bayangkan, Krn mama pun dulu suka tambahkan jahe ke bubur kacang supaya hangat perut.

    Dah lama saya tak makan bubur kacang. Favorit saya selama ini bubur kacang hijau khas Madura. Ntah kenapa creamy saja terasa. Sedap juga dimakan dingin. Nak coba nanti resep kak amie

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe