Asam Pedas Ikan Pari Harimau

6:06 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Terliur tengok ASAM TUMIS IKAN PARI HARIMAU air tangan Mama Cella. Kena zikir selalu supaya dapat masak ikan pari. Kelmarin petang, terpandang ikan pari di Eco Fresh Sri Perdana. Ada dua keping. Kita tanya, apa nama ikan pari itu. Kata pekerja di situ : Pari Lang. Kita tanya lagi, ada bau tak? Jawabnya : Tidak berbau. Jadi kita pun hendak beli sekeping. Timbangannya 1100 gram. Encik Suami minta potomg sekali.

Apabila kita tanya Pak Google dan bandingkan gambar, rasanya bukan pari lang @ helang tapi lebih kepada pari rimau @ harimau. Betulkah....tengok gambar di bawah.

Petang ini kita tak sabar hendak masak ikan pari. Terlupa Mama Cella masak Asam Tumis Ikan Pari Harimau, kita pula masak Asam Pedas Ikan Pari Harimau! Ada beza antara asam tumis dengan asam pedas. Tak apalah. Lain kali kalau jumpa ikan pari harimau, kita masak asam tumis pula.

Rupanya ada banyak jenis ikan pari. Lain kali kalau pergi pasar hendak kenal-kenal dengan jenis ikan pari. Kali ini dapat berkenalan dengan ikan pari harimau.

Asam Pedas Ikan Pari Harimau

Betulkan ini ikan pari harimau? Gambar diambil di Eco Fresh Sri Perdana LDU.


Resipi Asam Pedas Ikan Pari Harimau
Bahan-bahan:
  • 500 gram kepingan  / potongan ikan pari rimau
  • 4 biji tomato - belah 2
  • 1 kuntum bunga kantan - belah 2
  • 7 tangkai pokok kesum 
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 liter air
  • 1/2 cawan minyak
  • garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
  • 15 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil belacan
  • 2 cm halia
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1 sudu kecil lada hitam
Cara memasak:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan asam gelugur dan tambahkan air. Biarkan mendidih selama 10-15 minit. Lebih lama di atas api, kuah akan menjadi sedikit pekat.
3. Masukkan bunga kantan, daun kesum dan ikan pari rimau. Biarkan sehingga ikan menjadi lembut.
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
5. Akhir sekali masukkan tomato.
6. Perlahan api dapur selama 3 minit sebelum dipadamkan.

Asam Pedas Ikan Pari Harimau

Jemput makan nasi lauk Asam Pedas Ikan Pari Harimau. Firdaus baru pulang dari sekolah agama. Terdengar bunyi pinggan mangkuk di dapur. Dia sedang hidangkan nasi. 
Jumpa lagi.

6 comments

  1. Nampak sedapnyer
    Ikan pari pun dah mahal harganya sekarang.
    Jaman dulu2 tak laku

    BalasPadam
  2. Aum...aum..
    Saya pun rasa itu pari rimau...corak cheetah kan...
    Sebelum ni tak ambil tahu sangat pasal pari sebab bukan peminat pari.Tapi pari rimau sedap la pulak
    Isinya lembut kan cikgu...
    Saya pun ada beli lagi pari rimau ni2 hari lepas..

    BalasPadam
  3. Payahla nk jumpa ikan pari yang helok kalau kat pasaraya, kene beli sendiri kalau suruh Edy kang dah berbau pun dia beli jugak.

    BalasPadam
  4. Sedap tu ikan pari harimau... Thank kongsi resipi.. :D

    BalasPadam
  5. saya suka sangat asam pedas ikan pari. Tapi memang tak reti masak sendiri. Kalau nampak kat mana mana restoran, memang laju laju ceduk

    BalasPadam
  6. Cuma bisa melihat foto2nya sambil neguk liur lah iniii 🤣🤣🤣. Saya sukaaaa ikan pari. Tapi samalah kak, saya pun tak tahu jenis2 nya. Yang pasti kalo mama masak ikan pari selalunya di gulai atau di bakar. Kalo di Jawa sini pula, ikan pari dimasak Mangut pedas . Dia diasapin dulu sampai Mateng dan smokey wanginya. Baru lah dimasak pakai bumbu mangut.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe