Bismillahirrahmanirrahim.
Cerita kelmarin, masak Bubur Durian 3 Rasa di pagi hari untuk dibawa ke tempat kerja, dan makan bersama-sama rakan. Resipi Bubur 3 Rasa ada di sini: Bubur Kacang Hijau 3 Rasa.
Ada beza sedikit penyediaan Bubur Kacangt Hijau 3 Rasa dalam entri sebelumnya:
Masing-masing ada cara memasak bubur kacang hijau. Ada yang rendam kacang hijau terlebih dahulu sebelum dimasak. Ada yang terus masak di dalam periuk hingga kacang empuk. Amie masak ikut cara arwah MIL. MIL akan rebus kacang hijau sehingga mendidih. MIL biarkan lebih kurang 10-15 minit. Kemudian MIL tutup periuk dan tutup api dapur. Setengah jam kemudian MIL nyalakan semula api dapur. Tidak sampai berapa minit kemudian, kacang hijau mulai empuk.
Periuk NOXXA?
Minta ampun. Sampai sekarang tak berani guna... ahaks!
Kali ini Amie hanya rendam kacang hijau sebelum tidur, dan pukul empat pagi Amie masak. Kacang tidak hancur, terasa lemaknya! Pukul 4:45 pagi sebelum solat subuh, bubur sudah siap!
Amie tinggalkan sedikit bubur kacang hijau di rumah, dan sebelah petangnya Amie makan dengan biskut.
Makan Bubur Kacang Hijau 3 Rasa dengan biskut. |
Bubur Kacang Hijau 3 Rasa sudah hampir habis! |
Terkejut juga melihat begitu banyak hasilnya setelah selesai masak. Amie hanya rendam 500 gram kacang hijau sahaja. Mungkin banyak bahan campuran lain yang Amie masukkan. Encik Suami pesan, biarlah banyak kuah bubur sebab itulah yang sedap katanya.
Amie catatkan sukatan bahan di bawah ini untuk rujukan akan datang sekiranya hendak memasak Bubur Kacang Hijau 3 Rasa ini. Minta maaf ya, bagi yang tak biasa mendengar resipi ini sebab Amie bubuh bawang putih dan halia. Kedua-dua bahan ini memang Bonda kita gunakan. Jadi, mungkin sudah terbiasa dengan rasanya, setiap kali masak bubur kacang hijau memang Amie akan masukkan.
Bahan Bubur Kacang Hijau 3 Rasa:
- 500 gram kacang hijau
- 1.8 kg isi durian
- 2 tin jagung krim
- 1 tin jagung biji
- 2 cawan sagu biji
- 5 ulas bawang putih - ketuk
- 3 cm halia - ketuk
- 500 gram santan kotak - KARA
- 1 tin susu cair
- 3 sudu kecil garam
- 750 gram gula melaka
- 4 liter air
- 5 helai daun pandan
Lebih sedap kalau gunakan santan segar sahaja. Tidak tambah susu cair pun tidak mengapa. Amie gunakan santan kotak dan susu cair sebab tak ada santan segar.
Balik rumah, makan lagi bubur yang sengaja ditinggalkan sampai licin. Tamatlah kisah Bubur Kacang Hijau 3 Rasa!
Rasanya macam hendak buat lagi laaaa.... ahaks!
Pn is3 wak selalu juga buat sebab stok isi durian banyak dalam freezer
BalasPadamBestnya ada stok durian.
PadamTak pernah buat bubur kacang hijau..biasa buat pulut hitam je sbb itu yg anak2 plg suka
BalasPadamYa, cita rasa tidak sama.
PadamSedap sangat ni..
BalasPadamBiasa juga letak halia tapi bawang putih belum pernah jumpa.
Berapa ulas bawang putih untuk resepi di atas?
Terima kasih bertanya. Saya lupa tulis rupanya. Saya bubuh 5 ulas.
Padambila tambah durian compom sedap kak oi.... camne ni kak tak berani guna noxxa lagi? Mudah je kak , mesti akak lepas ni lagi laju masak macam2
BalasPadamWah! Ada biskut! Good idea ni!
BalasPadamSedapnya sangat..!!
BalasPadamBuburnya kacang hijaunya beda karena ada tambahan halia dan bawang putih, biasanya saya sering makan bubur kacang hijau campur ketan/pulut hitam.
BalasPadamEh iyaaa baru kali ini tahu pakai bawang putih kak. Sebenernya kalau jahe saya bisa bayangkan, Krn mama pun dulu suka tambahkan jahe ke bubur kacang supaya hangat perut.
BalasPadamDah lama saya tak makan bubur kacang. Favorit saya selama ini bubur kacang hijau khas Madura. Ntah kenapa creamy saja terasa. Sedap juga dimakan dingin. Nak coba nanti resep kak amie