Bubur Kacang Hijau 3 Rasa

6:08 PTG

Selamat petang. Selamat berbuka bagi yang menunaikan puasa sunat 'Asyura hari ini. Semoga amal baik  disertai niat kerana Allah Taala akan dibalas dengan sebesar-besar ganjaran daripada-Nya.

Petang ini Amie sempat masak bubur kacang hijau. Seperti biasa, Amie ikut gaya masakan Bonda. Bonda akan masukkan halia dan bawang putih serta sagu biji ke dalam bubur kacang hijau. Amie tambahkan jagung tin dan durian. Biasanya Amie suka masukkan jagung krim tetapi yang ada hanya jagung isi sahaja. Tak jadi masalah. Dua-dua jenis jagung pun sedap!

Amie namakan Bubur Kacang Hijau 3 Rasa sebab dalam semangkuk ada rasa:

  • Kacang Hijau
  • Durian
  • Jagung
Masing-masing ada cara memasak bubur kacang hijau. Ada yang rendam kacang hijau terlebih dahulu sebelum dimasak. Ada yang terus masak di dalam periuk hingga kacang empuk. Amie masak ikut cara arwah MIL. MIL akan rebus kacang hijau sehingga mendidih. MIL biarkan lebih kurang 10-15 minit. Kemudian MIL tutup periuk dan tutup api dapur. Setengah jam kemudian MIL nyalakan semula api dapur. Tidak sampai berapa minit kemudian, kacang hijau mulai empuk. 

Yang ada periuk NOXXA  bolehlah gunakannya supaya kacang hijau cepat empuk. 
Entah bila Amie nak buka kotak periuk NOXXA..... ahaks!


Bahan-bahan:

  • 1 cawan kacang hijau
  • 1 tin isi jagung
  • 8 ulas durian
  • 1/2 cawan sagu biji - bilas 
  • 1.2  liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan gula pasir - boleh kurang atau lebih ikut tahap kemanisan yang diingini
  • 1 helai daun pandan - siat dan simpul
  • 2 cm halia - diketuk
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • secubit garam
Cara memasak:
  1. Masukkan kacang hijau bersama air ke dalam periuk. 
  2. Masak sehingga mendidih. 15 minit kemudian tutup periuk dan padamkan api dapur.
  3. Biarkan selama 30-45 minit.
  4. Nyalakan semula api dapur. Masukkan halia, bawang putih, jagung tin dan sagu biji ke dalam periuk.
  5. Setelah sagu biji kembang, masukkan gula pasir, daun pandan dan durian.  Kacau selalu sehingga gula larut.
  6. Kemudian tuangkan santan pekat dan taburkan secubit garam.
  7. Biarkan seketika sehingga kuah mula mendidih.
  8. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Jemput makan Bubur Kacang Hijau 3 Rasa

22 comments

  1. Kena dengan nama Bubur kacang hijau tiga rasa, sedap tu, ada durian juga jagung..

    BalasPadam
  2. First time dengar bubur 3 rasa. Menariknya boleh rasa 3 jenis rasa bercampur dalam satu mangkuk bubur. Pernah juga buat bubur kacang tapi versi terus masak sampai empuk tu. Menarik bubur kacang hijau 3 rasa, rupa dia pun menarik colourful. Seronok rasa nak makan pun.

    BalasPadam
  3. Kak Amie...sama la kita belum buka lagi periuk noxxa tu...ntah bila nak gunanya pun...nampak sedap tapi kat rumah ni mak x leh makan kacang dan apa juga jenis kacang..sush nak makan dah...macam x patutu plak kalau masak sbb dia x boleh makan...

    BalasPadam
  4. Haha bkn setakat ikan ja ada 3 rasa..bubur pun boleh..biasa dok mkn 2 rasa ja

    BalasPadam
  5. Wah pertama kali dengar cara ada letak bawang putih dalam bubur jenis manis.

    BalasPadam
  6. 3in1..
    Unik masak bubur kacang letak halia & bwang putih.Potong angin dari kacang agaknya.Dah malam mesti lagi sedap bubur tu makin pekat

    BalasPadam
  7. Emak ajar pun bubuh halia.. tapi bubuh bawang putih ini pertama kali nampak. Mungkin untuk buang angin. Cantik sekali kaler bubur tu dan nampak kacang hijau tu sebiji2. haritu saya masak mungkin terlebih lembut jadi nampak pekat. saya suka tekstur yang kak amie masak ni.

    BalasPadam
  8. saya bulan lepas baru 1st time buat bubur kacang hijau durian. mmg main belasah jer ikut resepi yg dapat masa tu. saya masak satu peket 500g, lepas rebus kacang tu penuh satu periuk...

    tak pernah pulak rasa bubur kacang 3 rasa resepi kak amie ni... bubur kacang ni fevret saya, kalau tambah durian ngan jangan mesti lagi sedap...

    BalasPadam
  9. owh.. lagi satu, bubur kacang letak halia tu pernah la jugak dengan, tapi letak bawang putih tu macam pelik plak...

    BalasPadam
  10. Macam mana la rasa dia ye. Mesti sedap ... lama tak buat bubur kacang..

    BalasPadam
  11. wah bubur kacang dh jadi bubur asyura sedap tu

    BalasPadam
  12. bubur kacang, campur jagung sedappnya.memang sukaaa sgt
    tp sy tak boleh mkn bila campur durian. he hee

    BalasPadam
  13. Rumah saya ada Noxxa, tapi emak saya lebih suka masak atas dapur gas. Stail kak Amie jugaklah, rebus dulu kacang hijau. Saya pun suka tambah halia dan sagu.

    BalasPadam
  14. semua ada kt rumah ni tp durian x de... dtg umah akk jelah mkn bubur ni������

    BalasPadam
  15. Saya pun biasanya kalau masak bubur manis begini letak halia sedikit untuk potong angin kacang dan santan. Tetapi, tidak pernah letak bawang putih. Nanti boleh cuba cara Kak Amie dan Bonda.

    BalasPadam
  16. Tq kak Amie kongsi resepinya.. Inshaa Allah akan cuba!

    BalasPadam
  17. Dulu2 paling anti kalau ibu masukkan halia dalam bubur kacang hijau, rasa nak menangis nak menghabiskannya, Kak Amie 😅😅😅

    BalasPadam
  18. memang suka sangat bubur kacang hijau ni, biasa mak saya memang letak halia, tapi anak dia suka menderhaka hahaha

    BalasPadam
  19. msti bertambah sedap sbb ada durian..

    BalasPadam
  20. Unik gak bubur kacang hijau 3 rasa ni, first time dengar. Tengok dari gambar nampakk sedappp! Sangat curious rasa dia macam mana.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe