Kuih Janda (Beppa Janda)

4:23 PTG

Oleh kerana sudah merasa kuih janda @ beppa janda @ kuih bandang yang sangat sedap pemberian jiran, jadi teringinlah pula mengolahnya di dapur sendiri. Kalau beli di gerai, rasanya sudah tidak seenak pemberia jiran sebab sudah tidak panas lagi. Baiklah buat sendiri, boleh makan dalam keadaan suam-suam panas, dan berulangkali menikmatinya! Lagi pun dua hari lepas, kawan Encik Suami berikan sebesen kecil ubi kayu. Banyak kali juga Encik Suani tanya: Kenapa tak masak ubi kayu?

Alhamdulillah. Hasil rujukan dengan teman-teman sekerja keturunan Bugis, dan kebetulan biras pun orang Bugis, ditambah lagi anak buah pun beristeri orang Bugis, maka beranikan dirilah untuk teruskan misi membuat kuih janda ini.

Setelah melihat kuih janda @ beppa janda terhidang di depan mata, seolah-olah tidak percaya sudah berjaya menghasilkannya di dapur sendiri! Selama ini Amie melihat kuih janda yang cantik, sudah tentulah cara membuatnya pun rumit. Tidak sama sekali!

Untuk percubaan kali pertama, Amie gunakan 4 biji ubi kayu saiz  kecil dan menghasilkan 2 cawan parutan ubi kayu. Amie parut ubi kayu dengan cara mengisar dengan menambahkan segelas air. Kemudian Amie tapis ubi kisar tadi sehingga kering. Air ubi kayu tadi Amie tidak buang sebaliknya biarkan beberapa minit sehingga terkumpul pati ubi kayu di bawahnya, kemudian barulah dibuang air tadi. Ambil pati ubi kayu dan campurkan ke dalam ubi parut.  Mungkin kalau parut ubi kayu gunakan pemarut khas, tak perlulah tapis airnya. Untuk rasanya pula, terpulang nak manis atau kurang manis. Amie hanya tambahkan secubit garam dan satu sudu besar gula pasir serta setitis pewarna hijau. Kalau suka rasanya yang manis, bolehlah tambahkan gula lagi. 

Kuih Janda @ Beppa Janda @ Kuih Bandang



Bahan-bahan:
  • 2 cawan ubi kayu kisar - tapis airnya - ambil patinya dan campurkan ke dalam ubi kayu kisar
  • 1 sudu besar gula (jika suka manis boleh tambah)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • setitis pewarna hijau (pewarna lain yang disukai)
  • 4 biji pisang raja masak ranum - potong 4 setiap sebiji
  • sekeping daun pisang untuk alas sewaktu mengukus
  • 1 cawan kelapa muda parut + secubit garam dan kukus 7 minit
Cara:
  1. Campurkan adunan ubi kayu, garam, gula dan pewarna hijau.
  2. Ambil adunan dan leperkan di tangan. Masukkan sepotong pisang raja. Kemudian bentuk atau kepalkan menjadi lonjong.
  3. Letakkan daun pisang di dalam periuk pengukus.
  4. Susun kuih tadi di atas daun pisang.
  5. Kukus hingga masak. 
  6. Angkat dan golek-golekkan di atas parutan kelapa.


 Selamat mencuba!

17 comments

  1. Cantiknya kuih dia. Tak pernah lagi jumpa kuih ni. Pisang ada, beli nak goreng, tapi ubi kayu takde. Kalo ada tentu boleh buat juga sbb mcm tak susah mana kan.

    BalasPadam
  2. Wah kalo di jawa kue ini namanya mata roda hehe

    BalasPadam
  3. cantik kejadiannya..first time tau ada kuih janda..

    BalasPadam
  4. Alamak, lepas post entri, jalangjalan sini.Jumpa kuih kembar seiras.Tersama pula juadah kita tapi ada sedikit perbezaan olahan & kelapanya.Yang biasa saya beli & masak,ubinya tawar dan kelapanya manis.

    BalasPadam
  5. Menarik ni.. Tak pernah try lagi kueh ni. InsyaAllah next time nak try kalau cukup bahan semua. TQ for sharing ya :)

    BalasPadam
  6. dapnya.....tak pernah rasa kuih ni.

    BalasPadam
  7. Macam menarik ni! Pertama kali tengok, tak pernah rasa lagi..

    BalasPadam
  8. Saya tak pernah tengok dan makan kuih janda ni, Amie. Tapi nampak sedap. Ada pisang dalam. :)

    BalasPadam
  9. nampak macam kuih buah melaka pun adoo sikit..

    BalasPadam
  10. Comelnya macam sebiji keratan rentas buah pisang.

    BalasPadam
  11. tak pernah tgk dan mkn.. nampak mcm kuih buah melaka tp dlm mcm pisang.

    menarik utk dicuba

    BalasPadam
  12. thank you sharing resepi ! heeheh boleh try

    BalasPadam
  13. Mudah juga cara membuatnya. Kuih macam ni memang sedap di makan panas. Buat sendiri boleh makan lebih sikit kan kak :)

    Tq share resepi kak amie :)

    BalasPadam
  14. pertama kali melihat kuih ini.. Kalau dapat rasa, mesti sedap nie.. Warnanya pun cantik.. hijau dan kuning..

    BalasPadam
  15. Macam sedap jer. Ada masa nk cuba buatlah..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe