Bismillahirrahmanirrahim.
Selesai menikmati makan malam di Rumah Makan Soto Urang Awak di Sawahlunto, Pak Rajaab terus membelah kepekatan malam, memandu dengan ditemani Pak Herman di sebelahnya. Kami menyambung tidur, dan entah di mana kedengaran suara Pak Herman mengingatkan kami untul solat jamak takhir isya' dan maghrib di sebuah masjid yang disinggahi. Selesai solat jamak kami meneruskan perjalanan. Sekali lagi kami tersedar ketika Pak Rajaab memberhentikan van, lalu Pak Herman minta izin dari kami untukereka berdua minum kopi di sebuah warung. Rupanya mereka berdua tidak tidur sepanjang malam.
Setelah mereka minum kopi, perjalanan diteruskan sehinggalah tiba waktu subuh. Sekali lagi kami berhenti di masjid untuk menunaikan solat subuh. Tidak terasa kami berada di dalam perjalanan sepanjang malam! Selesai solat subuh, kami masuk semula ke dalam van. Perjalanan diteruskan lagi. Van berhenti, dan Pak Herman serta Pak Rajaab turun mencari minum pagi. Mereka mempelawa kami untuk minum tetapi tidak seorang pun yang turun. Masing-masing lebih selesa sambung tidur!
Tepat pukul enam pagi, Amie ajak Nano turun dari van untuk melihat-lihat suasana sekitar. Kami menuju ke warung dan sekali lagi Pak Herman dan Pak Rajaab mengajak kami minum pagi. Akhirnya semua keluar dari van dan duduk di warung bersebelahan papan tanda yang tertulis Simpang Sungai Rengas.
Ketika teragak-agak untuk memilih sarapan pagi, tiba-tiba Pak Rajaab mencadangkan supaya kami mencuba pempek. Apa itu pempek?
Pempek merupakan makanan khas etnik Melayu dari Kota Palembang, wilayah Sumatera Selatan. Pempek diperbuat dari isi ikan yang dikisar dan dicampur tepung kanji atau tepung sagu. Ditambah bawang putih, telur dan bahan perasa. Pempek biasanya disajikan dengan kuah yang disebut cuka yang mempunyai kombinasi rasa asam, manis dan pedas.
Oh, rupanya pempek berasal dari Kota Palembang!
Nampaknya sebelum sampai ke Palembang, sudah jumpa pempek!
Sekarang kami berada di Jambi.
Tapi, sebelum sampai Jambi kami pun sudah jumpa pempek.
Di mana ya?
Bukankah sudah makan pempek kapal terbang di Faza Cafe sewaktu minum kopi terlungkup?
Itu pampek bukan pempek!
Apa beza pempek dengan pampek?
Entahlah, sekejap disebut pampek, sekejap disebut pempek. Mana satu yang betul?
Sewaktu makan di Faza Cafe, tertulis nama Pampek Kapal Selam dalam resit pembayaran.
|
Pempek di Warung Simpang Sungai Rengas |
Di simpang inilah Pak Rajaab berhentikan van untuk minum pagi.
Pemandangan di hadapan warung. Jalan raya agak sempit dan banyak kenderaan berat melaluinya.
Seawal pukul enam pagi, sudah banyak kuih dan goreng-gorengan di warung makan.
|
Ada lemang baluo. |
Makanan yang berbalut daun pisang ini Amie tidak tahu namanya. Apabila dibuka, bentuknya seperti di bawah ini. Ada kelapa parut di atasnya, dan tak ingat apa benda di bawahnya.
Ada lontong, dan ada kuah sup seperti soto tetapi kami lebih berminat melihat goreng-gorengan.
|
Keledek Goreng |
|
Bakwan |
|
Apa orang Jambi panggil... cekodok juga ke? |
|
Tauhu Goreng |
Peniaga warung sibuk menyiapkan makanan jualan, kita sibuk ambil gambar!
|
Gambar atas : Goreng Pisang Gambar bawah : Pisang Goreng |
|
Wajah-wajah letih, belum jumpa tempat luruskan pinggang dan bersihkan badan! |
|
Bakwan |
|
Tauhu Goreng |
Gambar Atas : Kepingan Tempe
Gambar Bawah : Tempe Goreng
Kebanyakan makanan baru siap digoreng dan masih panas.
|
Pempek |
Petang kelmarin makan Pampek Kapal Selam di Tanjuang Alam, pagi ini makan pampek @ pempek di Simpang Sungai Rengas pula.
|
Mari kita makan pempek di Jambi. Rugi tak cuba. Kita tak tahu sedap atau sebaliknya. Apa pun 'rasa' itu subjektif sifatnya. |
Nyamannya hirup teh panas kurang manis di pagi hari.
Betul-betul jalan² cari makan ni.. Saya minggu ni nak ke Jakarta lagi..
BalasPadamSelamat terbang Encik Fairus.
PadamBetul-betul jalan² cari makan ni.. Saya minggu ni nak ke Jakarta lagi..
BalasPadamMakan goreng-gorengan yg baru saja diangkat dari kuali nyaman sekali ye Bu... :D
BalasPadamMemang nyaman banget.
PadamMacamana rasa pempek tu menurut Kak Amie?
BalasPadamApabila tepung kanji @ sagu digaul dengan isi ikan segar, digoreng dan dimakan bersama cecahan cuka, ada rasa manis dan pedas. Begitulah...
PadamSedapnya pempek....
BalasPadamTeringin nak jejak lagi kaki ke sana..
Yang yang perasan kat sana banyak masjid kan cikgu...jalan sikit jumpa masjid..jalan sikit jumpa masjid..semoga Islami kian megah dinusantara
Boleh buat pampek sendiri kot Mama Cella. Kalau rajinlah hihihiii...
Padambiasa dgr nama pempek kalau layan tiktok indonesia tp kat malaysia takde pernah jumpa... kadang teringin jugak nak cuba
BalasPadamMemang kena cuba kalau hendak tahu sedap atau tidak. Sedap dan selera itu subjektif sifatnya kan Dana.
PadamOh, pampek dgn pempek tu samalah jika tengok pd gambar Kak Amie tu. Sy suka makan makanan² macam ni kalau jalan² ke sebelah sana.
BalasPadamDi sini memang sangat terkenal pampek @ pempek tu.
PadamBest bila dapat makanan yang baru siap digoreng..
BalasPadamPempek atau pampek, sama saja kak Amie. Cuma terkadang logat atau aksen orang yang menyebutkan suka beda2. Pempek itu asalnya memang Palembang. Tapi beberapa daerah seperti Jambi, Lampung juga punya pempek.
BalasPadamKalo menurut saya, pempek yg kuah cukonya pedas itu Lampung.
Kalo Palembang kuahnya balance, tak lah pedas sangat.
Kep Bangka pun punya pempek. Sedaap pempek mereka. Bedanya, kuah pempek Bangka, berwarna merah menyala. Dan jenis oempeknyanga banyak.
Kalo Palembang banyaaak banget. Ada pempek lenjer, adaan, pempek keriting, pempek postel, pempek kapal selam, pempek kulit. , pempek lenggang. Banyak banget
Kak Amie ada coba pempek apa aja?
Kalo rasa saya suka semua pempek. Mau itu pempek jambi, Palembang, Lampung, Bangka, tapi memang asalnya tetep dari Palembang 😄
awal ye ada gorengan...pernah makan pempek di Surabaya..
BalasPadam