Pages

Ahad, 22 Oktober 2023

Sambal Tempoyak Petai

Bismillahirrahmanirrahim.
Hai, sedang buat apa tu?
Hari ini kami tidak keluar. Duduk saja di rumah.
Jom buat stok Sambal Tempoyak Petai. Kalau balik kerja lewat, tak sempat masak lauk bolehlah keluarkan Sambal Tempoyak Petai dari simpanan. Masak nasi, goreng ikan atau goreng telur saja sudah mencukupi untuk dinikmati bersama Sambal Petai Tempoyak.


Resipi Sambal Tempoyak Petai
Bahan-bahan:
  • 7 sudu besar tempoyak
  • 1 cawan isi petai - belah dua
  • 4 helai daun kunyit - hiris
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 keping asam gelugur
  • 1/2 cawan minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar  - tidak terlalu halus :
  • 40 tangkai cili padi
  • 5 tangkai cili hijau
  • 5 ulas bawang putih
  • 10 biji bawang merah
  • 1 cawan ikan bilis - cuci bersih
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan tempoyak.
  4. Taburkan garam / gula /  perasa pilihan.
  5. Kacau rata.
  6. Masukkan daun kunyit dan petai.
  7. Biarkan seketika sehingga daun kunyit dan petai berubah warna.
  8. Padamkan api dapur.


Sambal Tempoyak Petai

Amie tak berapa suka selalu masak Sambal Tempoyak Petai sebab kalau dah makan asyik menambah nasi dalam pinggan! Sekali-sekala bolehlah kan... ahaks!

7 ulasan:

  1. menu ni jumpa lak nasi panas. terus makan berpinggan

    BalasPadam
  2. Aroma dan rasa sambal tempoyak petai ini memang bikin nambah nasi

    BalasPadam
  3. Tempoyak ini fermentasi durian bukan kak? Soalnya tempoyak kalo di Palembang itu terbuat dari durian. Saya pun belum coba rasanya, tapi seharusnya enak. Krn durian di daerah tapanuli dibuat jadi gulai udang juga . Dan sedap.

    BalasPadam
  4. Haaa.. betullah tu, sebab tu sy tak nak masak lauk² macam ni, Kak Amie! 🤭 bocor periuk nasi 😂

    BalasPadam
  5. Uish...ni makan lauk ni dengan nasi panas saja pun dah berpeluh ni

    BalasPadam
  6. Kalau ada ni.. Tak perlu lauk lain dah.. Makan dgn nasi panas2 je

    BalasPadam