Meraikan Ulang Tahun Nano di The Keju Cafe

7:35 PTG

Kelmarin sempat  meraikan seadanya ulang tahun gang jalan-jalan, si Nano. Nano pilih sendiri temat makan kami di The Keju Cafe, milik kawan kami yang sudah bersara tahun lepas. Walaupun namanya 'keju' tapi ada juga menu kampung-kampung untuk memenuhi selera orang macam kami.
Sejambak bunga & coklat untuk Nano.
 
Muka-muka kaki jalan yang terikat kakinya selama dua tahun akibat pandemik Covid-19.


Selamat uang tahun buat Nano.
Amie mengembara bersama Nano seawal tahun 2011 ke Pulau Jawa.  
Masih ingat lagi, sewaktu sama-sama berjalan di balai ketibaan Lapangan Terbang Soekarno - Hatta menuju ke pintu keluar, tiba-tiba Nano hilang! Kami semua sampai di pintu keluar, Nano satu orang ini boleh pula tersesat jalan.... ahaks!

Tanpa teman, siapalah kita kan.

Suasana di The Keju Cafe.


Ruang makan di sini tidaklah begitu luas, tetapi rasa selesa dan nampak kemas.


Hiasan dalamannya nampak ringkas tetapi menarik.


Sementara menunggu hidangan yang dipesan tiba di meja, kami 'shopping' dahulu makanan lain untuk dibawa pulang.




Ketika meninjau kek dan memilih saah satu untuk Nano, tiba-tiba  anak kawan kami  empunya kafe (kawan tidak ada di kafe ketika ini) mengatakan ibunya sudah sediakan sebiji kek untuk Nano. Alhamdulillah. Rezeki Nano dapat kek percuma!

Masing-masing mula mengangkut cheestart ke dalam 'troli'. Kita pun angkut juga satu untuk Firdaus.

Antara buah tangan untuk Firdaus yang kita beli termasuklah cheestart, choco moist, cheeskut dan mango sago.


Mango Squash

Mee Hoon Goreng Daging

Hidangan yang dipesan sudah sampai. Amie meminta Mee Hoon Goreng Daging.



Sedap sungguh rasanya. Lembut dagingnya. 


Apabila ditambah dengan cili padi potong, bertambahlah kelazatannya! 


Menu lain yang kawan-kawan pesan termasuklah Mee Goreng Ayam.


Ada yang makan nasi putih dengan lauk pilihan. Yang ini tak tahu lauk apa. Ada rupa ayam, ada rupa isi ikan pula.

Soto Daging

Ini soto daging. Yatie, datang dari Kunak. Satu jam memandu dari sana ke Lahad Datu. Demi kawan, kami sanggup menunggu kedatangannya kerana Yatie juga sanggup datang dari jauh.

Soto Ayam

Semoga The Keju Cafe terus maju.
The Keju Cafe
Lot 9, Book 6, Lorong i-Peak 2,
91100 Lahad Datu, Sabah
Tel: 013-8865232

12 comments

  1. macam2 menu ada dekat sini. mmg nmpk sedap bihun goreng daging yang kak amie order tu..

    BalasPadam
  2. Happy birthday Nano...
    Sedapnya nampak menu -menunya...
    Nak tanya Daus...Sagu tu Daus makan ke atau mommy yang habiskan?🤭

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesudu pun kita tak sempat rasa hahahaaaa. Bawa pulang terus bagi Daus. Agaknya berdua dengan babanya makan sago mango tu. Kita mandi. Masuk dapur bekasnya pun dah tak nampak.

      Padam
  3. ada jugak ruang masa untuk meraikan ulang tahun kawan Kak Amie. Rezeki dia dapat kek percuma lagi. Cantik ID cafenya. Nampak kemas dan sedap mata memandang. Menu pun nampak sedap semuanya. Tengok ada kimchi, rasa lama gak tak makan kimchi. Ada stok kimchi, boleh campak masuk dalam menu menu kita.

    Selamat ulang tahun untuk kak Nano. Semoga dipanjangkan usia dengan segala kebaikan dan dilimpahi rezeki dengan segala keberkatan. Aaaminn..

    BalasPadam
  4. seronok sambut hari jadi kawan-kawan ni ye kak... lagilah dapat makan memacam hidangan, nampak sedap semua dessert dan menu yang di pesan di kedai tu kak....

    Selamat hari lahir buat kak Nano... aduh teringat lagu gula-gula nano nano nano

    BalasPadam
  5. Menu2 nampak sedap & deko The Keju pun cantikksss..Boleh buat sudut instagramable ni..

    BalasPadam
  6. meriah..menarik cafenya..menu dessert nya yummyyy

    BalasPadam
  7. Seronok sesekali berkumpul dengan kawan- kawan macam ni....SA x tahan tengok kek tu semua...tart tu...ya allah...

    BalasPadam
  8. sanah helwah buat kawan akak semoga sentiasa panjang umo dan murah rezeki

    BalasPadam
  9. hepi birthday buat sis nano. moga cepat habis pandemik, boleh kembali berjalan-jalan

    BalasPadam
  10. Senang hendak ingat nama cafe.
    Hehe tidak perlu nama yang luar biasa.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe