Bunga Betik Tumis & Sambal Hijau

7:52 PTG

Bila masak bunga betik, selalu terkenang MIL. MIL pandai masak bunga betik, terutamanya masakan lodeh. Masak sayur lodeh bagi keluarga sebelah Encik Suami memang berbeza dengan masak sayur lodeh kita di Malaya. Biasanya sayur lodeh MIL adalah campuran pucuk ubi opah, jantung pisang dan bunga betik serta pucuk betik. MIL masak gunakan perencah cili kering kisar, ketumbar, bawang putih dan bawang merah serta santan.
Huurrmmm... cerita tentang masak sayur lodeh MIL, tiba-tiba jadi rindu pula!
Untuk layan rindu masak sayur lodeh, marilah tolong Amie masak bunga betik di bawah ini....hiks! Tumis bunga betik pun merupakan salah satu resepi yang biasa MIL masak.


Bahan-bahan:
10 tangkai bunga betik (anggaran satu cekak) - lurutkan bunganya dan buang tangkainya.
2 keping asam gelugor
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
(jika suka pedas boleh tambah hirisan cili padi)
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
2 sudu besar udang kering - rendam hingga kembang dan toskan airnya
1 sudu kecil belacan
3 sudu besar minyak 
garam / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Celur bunga betik sehingga lembut. Toskan.
2. Tumbuk kasar bawang putih, bawang merah, belacan dan udang kering.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi, dan kemudian masukkan cili merah serta cili hijau. Kacau sekali dua.
4. Masukkan bunga betik dan gaul rata.
5. Tambahkan gula / garam / perasa pilihan.
6. Tutup api dapur dan sedia untuk dihidangkan.

Selain sayur tumis bunga betik, Amie lengkapkan hidangan dengan sambal ijo @ sambal hijau, ikan goreng dan sup kaki ayam.

Sup kaki ayam ini Amie tambahkan lobak merah, kentang dan juga sawi pahit.

Amie goreng dua jenis ikan iaitu ikan panit (gambar atas) dan ikan sulig (dua ekor ikan gambar bawah).

Tersangatlah sedapnya makan nasi panas dengan lauk ikan goreng bubuh sambal hijau!

Tak pandang dah lauk lain!
Meh! Kongsikan resepi sambal hijau. Boleh juga lihat resepinya di sini : Sambal Hijau @ Sambal Ijo

Ini antara bahan yang diperlukan untuk memasak sambal hijau. 
Oleh kerana ada tomato hijau, jadi tak perlu banyak penggunaan limau nipis. Bagi Amie cukuplah sekadar rasa sedikit masam sahaja. Tak bubuh jus limau nipis pun rasanya tetap sedap.

Gunakan cili hijau.

Nak rasa lebih pedas, tambahkan cili padi. Dah namanya sambal hijau, kenalah rajin pilih cili padi hijau di antara yang merah tu...ahaks!

Tomato pun nak mula keluarkan warna kuning sebab terbiar beberapa hari di sudut dapur. Dari mula beli, warna hijau, sekarang dah berubah warna.
Jomlah masak.

Bahan-bahan:
250 gram cili hijau - buang tangkainya
50 gram cili padi hijau - untuk hasil yang lebih pedas
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji tomato hijau
1/2 sudu kecil jus limau nipis
3 sudu besar minyak untuk menumis
gula pasir secukupnya
garam secukupnya.

Cara memasak:
1. Potong kasar cili hijau dan cili padi
2.Kemudian kukus cili hijau dan cili padi bersama bawang merah, tomato dan bawang putih selama lebih kurang 5 minit.
3. Jika sudah layu, tumbuk bahan di atas secara kasar sehingga sebati.
4.  Panaskan minyak dan tumis semua bahan sehingga layu dan terbit aroma.
5. Akhir sekali, tambahkan gula, jus limau nipis dan garam. Kacau rata dan masak sehingga pecah minyak.
6. Angkat dan hidangkan.

7 comments

  1. tergoda tengok sambal hijau akak tu, teringat arwah nenek dana biasa masak sambal hijau gitu boh tomato hijau rasa dia memang sedap sangat...

    tumis bunga betik tu dana tak pernah cuba, tak tahan pahitnya tu kak

    BalasPadam
  2. wah tak tau lah plak bunga betik boleh buat masak macam tu. selalu dok jumpa, bunga betik tu buat ulam ja cicah budu :D

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. Great, thanks for sharing this blog post.Thanks Again. Keep writing. Enjoy the power to create and control people in a virtual world where there are no rules with sims 4 news– On Xbox One, PS4 and PC.

    BalasPadam
  5. Anak-anak dan ayahnya sangat suka kaki ayam, kalau saya lebih tergiur dengan tumis bunga betik.. Saya belum pernah buat tumis bunga betik, kak Amie, hanya beli siap saji dari warung Manado, takut gagal bila memasaknya sendiri.. Hehehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe