Selamat Pagi Taragon @ Tarragon!

8:25 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pagi-pagi lagi sudah melawat taragon @ tarragon yang dibawa pulang dari Kundasang  tiga minggu lepas. Bersama tarragon, kita bawa pulang juga pokok rosemary dan pokok selasih thai. Sayangnya rosemary umurnya tak panjang. Seperti biasa, rosemary mati sebagaimana riwayat hidup rosemary-rosemary sebelum ini. Selasih thai pula nampak hidup segan mati tak mahu. Jadi, kita harap tarragon dapat hidup subur.


Tarragon ialah sejenis herba wajib dalam masakan Perancis. Baunya seakan-akan sama dengan jintan manis. Boleh klik di sini untuk berkenalan lebih lanjut dengan tarragon: Kenali Khasiat Taragon.


Kalau tarragon sudah hidup subur, nanti nak cuba tambahkan dalam masakan. Setakat ini rasanya belum pernah makan atau masak gunakan herba tarragon. 

11 comments

  1. Sayangnya pokok mati. Kalau tidak boleh guna untuk masak. Pokok kari, kunyit, pandan, pudina kat rumah saya habis mati jugak berkali kali tanam. Environment tak sesuai mungkin.

    Pertama kali dengar herba tarragon ni tapi macam pernah tengok. Mungkin tak tahu namanya kot masa tu. Harap hidup suburlah dia.

    BalasPadam
  2. Adohaiiii Kak Amie. Sy ingatkan Taragon tu nama tempat 😂

    BalasPadam
  3. Ingatkan nama hotel 5 bintang
    Pokok herba rupanya
    Nampak subur

    BalasPadam
  4. saya pun tak pernah masak guna teragon ni. memang rosemary sukar dijaga ke? tak pernah lagi tanam herba omputeh

    BalasPadam
  5. Hahaha....saya pun ingatkan hotel...
    Hahaha

    BalasPadam
  6. dana tak pernah lagi pernah jumpa herba ni kak... baru pertama kali nampak rupanya... moga hidup subur lah dia ya

    BalasPadam
  7. Laaaaa...nama pokok ke...mati- mati ingat nama shopping mall

    BalasPadam
  8. tak pandai masakan france kak, makan pandai herb ni pun first time nampak. yq perkenalkan

    BalasPadam
  9. Tiada pula masakan Melayu guna taragon. Tidak sabar untuk tahu letak dalam masakan apa.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe