Sayur Lodeh (Cocos) Bunga Betik Resipi Mak Mentuaku

12:41 PTG

Assalamualaikum.
Apa khabar semua?
Hari ini cuaca agak panas tetapi mendung pula di tengahari. 
Alhamdulillah, masih diberi izin oleh-Nya untuk terus bernafas di atas muka bumi ini.

Sayur Lodeh (Cocos) Bunga Betik Resipi Mak Mentuaku
Cerita masak-masak dan kongsi resipi diteruskan lagi. Kali ini Amie kongsikan resipi istimewa keluarga sebelah Encik Suami iaitu sayur lodeh. Sayur lodeh mereka agak berbeza dengan sayur lodeh kita. Inilah yang dikatakan betapa mewahnya dunia masakan kita dengan pelbagai resipi yang diwarisi dari satu generasi ke satu generasi. Walaupun ada beberapa penggunaan bahan yang berbeza, namun nama  'sayur lodeh' masih tidak menyalahi maksud yang ditetapkan oleh Kamus Dewan iaitu sejenis masakan daripada berbagai-bagai jenis sayur yang dimasak dengan santan hingga empuk.

Sayur Lodeh (Cocos) Bunga Betik Resipi Mak Mentuaku
Apa yang Amie perhatikan dan pelajari sewaktu hayat MIL masih ada, MIL akan gabungkan bunga betik, pucuk betik, pucuk daun ubi dan juga jantung pisang. Ada ketikanya MIL akan masukkan sekeping dua ikan layar goreng ke dalam masakan sayur lodehnya. Kadang-kadang tidak. Apa yang Amie ingat sampai sekarang ialah, ketumbar biji wajib ada dalam perencah yang dikisar bersama cili kering dan bawang! Boleh klik di sini untuk cerita lanjut tentang sayur lodeh versi Cocos : Sayur Lodeh Cocos dan di sini: Sayur Lodeh Versi Cocos

Sayur Lodeh (Cocos) Bunga Betik Resipi Mak Mentuaku
Dua hari lepas Encik Suami bawa pulang bunga betik pemberian salah seorang pekerjanya. Kelmarin baru sempat Amie masak. Bunga betiknya pun masih elok.

Sayur Lodeh (Cocos) Bunga Betik Resipi Mak Mentuaku
 Teringat pula ada seekor ikan masin batu. Bolehlah masukkan dalam sayur lodeh bunga betik.

Sayur Lodeh (Cocos) Bunga Betik Resipi Mak Mentuaku
Ada petua untuk mengurangkan rasa pahit bunga betik. Dan sebenarnya, setelah dimasak memang tidak ada langsung rasa pahitnya! Ketika mencelur bunga betik, tambahkan asam keping atau asam gelugur. Amie gunakan dua keping sahaja asam gelugur. 

Sayur Lodeh (Cocos) Bunga Betik Resipi Mak Mentuaku
Ini bunga betik yang sudah siap dicelur. Oleh kerana bunga betik agak banyak, jadi Amie masak separuh sahaja. Selebihnya Amie simpan dalam freezer, dan boleh masak pada hari yang lain pula.
Jom kita masak.

Bahan-bahan:
2 cawan bunga betik yang sudah dicelur
1 ekor ikan masin batu - bersihkan dan kerat 4
1/2 biji kelapa parut - kisar dengan 800 ml air
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
2 sudu besar ketumbar biji
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bunga betik. Gaul rata.
4. Seterusnya masukkan santan kelapa dan ikan masin batu. Masak hingga mendidih.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
6. Padamkan api dapur.

Sayur Lodeh (Cocos) Bunga Betik Resipi Mak Mentuaku
Ketumbar biji adalah bahan wajib dalam masakan sayur lodeh orang Cocos.

4 comments

  1. Saya pernah makan kerabu bunga betik. Tapi sayur lodeh bunga betik belum pernah cuba. Bagus kak amie dokumentasikan di blog, boleh jadi rujukan.

    BalasPadam
  2. Resipi memang jauh sangat beza dgn kita kan Amie. Saya kalau celur bunga betik mesti pahit x boleh nk mkn hehe. Nnt lain kali boleh cuba letak asam keping pula

    BalasPadam
  3. Menu ni tak pernah makan dan tak pernah tengok lagi. Baru tahu juga bunga betik boleh makan :)

    BalasPadam
  4. Puan Hazel,
    Boleh cuba sayur lodeh Cocos.

    Rosa,
    Ye, setengah orang suka kekalkan rasa pahitnya, setengahnya pula tak boleh makan yang pahit.

    Azhafizah,
    samalah dengan saya, dah kahwin baru tahu bunga betik boleh dibuat sayur.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe