Nasi Goreng Berkat PKP 2.0

11:07 PG

Kelmarin rewang di Kampung Cocos. Ada tahlil di rumah adik ipar. Ketika pulang masing-masing bawa nasi berkat. Pagi ini lebihan nasi berkat dijadikan nasi goreng untuk sarapan pagi.

Nasi Goreng Berkat


Nasi Berkat
Nasi putih di bahagian bawah, dilindungi daun pisang. Di atasnya tersusun lauk-pauk seperti ayam goreng, ikan goreng, udang, sotong, kepedel, telur dadar, telur masin, sambal goreng kates dan terung goreng. Di bawah lauk-pauk ada serondeng kelapa campur ikan.


Amie hanya ambil nasi, kepedel, ikan dan serondeng kelapa campur ikan untuk dibuat nasi goreng. Amie tambahkan hirisan cili padi untuk rasa lebih pedas.  amie juga bubuh daun limau purut untuk tambah aroma dalam masakan. Sebelum masukkan ke dalam nasi goreng, buang tulang daun di belakang dan ramas-ramas terlebih dahulu daun limau purut itu.  Jom lihat resipinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
  • 3 cawan nasi berkat - gaul dengan serondeng, isi ikan dan kepedel
  • 3 biji telur
  • 1 labu bawang besar - cincang
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 10 biji cili padi - cincang
  • 5 helai daun limau purut - buang tulang daun di  belakang dan ramas-ramas
  • 3 sudu besar minyak
  • garam / perasa pilihan
  • hirisan telur masin - hiasan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Goreng bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga terbit aroma.
  2. Tolah gorengan tadi ke tepi kuali. Masukkan telur  dan biarkan seketika. Kemudian kacau-kacau sedikit. 
  3. Masukkan nasi yang sudah digaul dengan serondeng, kepedel dan isi ikan.
  4. Gaul rata.
  5. Masukkan daun limau purut, garam / perasa pilihan.
  6. Gaul beberapa kali sehingga daun limau purut berubah warna.
  7. Padamkan api dapur.

Untuk yang pertama kali dengar tentang 'pekedel'  Amie kongsikan gambarnya di atas yang diambil dari entrui lama. Bagi yang berminat untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut bolehlah klik di sini: RESEPI TRADISI YANG SEDAP : KEPEDEL @ CEMPEDEL

8 comments

  1. Dah tengahari ni, lapar tengok Nasi Goreng Berkat, Amie

    BalasPadam
  2. zaman-zaman dulu kalau pi kenduri mesti dapat nasi berkat ni. skrg ni taktau lah samada ade lagi ke tak tradisi ni... rasanya kalau kat kl ni dah takde...

    BalasPadam
  3. Aalahai..cadang nak tido tengahari ni...tetiba plak tgok entry ni terus lapar

    BalasPadam
  4. Cepedal tu tengok bahan & cara masak ada iras-iras ikan solok versi Kelantan.tapi solok ikan semua bahan tu tidak dibulatkan sebaliknya di sumbat semula ke dalam badan ikan/kulit ikan sebelum digoreng garing.Nanti nak try la cepedal.Tapi ikan sulig tu kena la cr alenatif sbb sini macam tak ada

    BalasPadam
  5. Sedapnya nasi goreng kak amie masak. Menarik betul nasi berkat tu. macam macam lauk pauk ada atas nasi. Saya tengok resipi pekedel tu renyah juga nak membuatnya. Sekali pandang saya ingatkan pulut serunding versi lonjong :)

    BalasPadam
  6. menarik ni. nanti boleh cuba buat lepas habis pantang! wah tak sabar

    BalasPadam
  7. Sedapnya nasi berkat dibuat nasi goreng.. Guna pula bahan-bahan yang memang sedia ada dalam bekas nasi berkat tu..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe