Hari ini dan Semalam

1:03 PTG

Memang benar-benar terlupa 22 Mac 2021 hari ulang tahun Firdaus yang ke 8! Sibuk menyiapkan tugasan online setiap hari dari pagi, petang dan malam sampai tidak ingat hari istimewa anak sendiri! Syukurlah Abang Farid sudah meraikan ulang tahun Firdaus lebih awal,  seminggu sebelum Abang Farid terbang ke Malaya.

Petang kelmarin, terburu-buru tinggalkan kerja, terus ikut Encik Suami untuk ambil Firdaus balik dari sekolah. Teringat kata-kata Firdaus beberapa hari lepas, sempena hari ulang tahunnya, dia ingin berikan hadiah guru mata pelajaran Sains yang sambut ulang tahun pada 18 Mac. Sempatlah kami cari hadiah untuk guru kesayangannya itu.

Amie cadangkan sebelah malam bawa Firdaus makan di luar, tetapi Encik Suami kata eloklah bawa makan dulu, tak perlu balik rumah. Sebelah malam bolehlah Firdaus berehat, atau siapkan kerja sekolahnya.


Dengan pakaian sekolah, kami bawa Firdaus makan di Home Steak Home, di Seri Perdana.
Nampak agak letih mukanya. Maklumlah pagi ke sekolah agama, petang pula ke sekolah rendah.


Firdaus nak makan chicken chop. Kami order satu set siap ada ayam, kambing dan daging lembu.


Hidangan dilengkapi dengan salad, kentang lenyek dan onion ring.



Bila melihat hidangan spaghetti ini, Encik Suami terus teringat Abang Farid! Disebutnya nama Abang Farid. Katanya, tentu Abang Farid suka betul dapat makan spaghetti ini.


Jadi, malam tadi hanya kami sahajalah yang meraikan ulang tahun Firdaus ikut tarikh sebenarnya. Fairuz pula masih berada di Tawau, dan esok dijangka berangkat ke Kota Kinabalu pula.

Tosei dengan kuah dhal.

Pagi tadi sempat ikut Encik Suami hantar Firdaus ke sekolah agama. Seperti biasa, sebaik sahaja masuk ke dalam kereta sehinggalah waktu keluar kereta, macam-macamlah celotehnya! Firdaus pesan lagi : Mommy buatkan Daus bekal cucur udang ke sekolah rendah ya!
Selepas itu kami berdua singgah di kedai mamak untuk sarapan pagi. Oleh kerana masih awal pagi, belumlah banyak pilihan makanan yang ada. Amie pilih tosei, tapi chutney belum siap dimasak. Cecah sahajalah dengar kuah dhal. Bila sudah habis makan tosei, nampaklah pelayan restoran bawa keluar satu dulang chutney yang panas berasap! Nak tambah lagi makan tosei, perut dah disumbat dengan ulundhu vadei seketul dan rava upma setengah piring!

Ulundhu Vadei & Rava Upma


Sambil menyiapkan tugasan online, sempat lari ke dapur bersihkan udang untuk buat cucur campur jagung buat bekalan Firdaus. Kata Firdaus, kawan-kawan yang lain bawa karipap, bawa roti ke sekolah. Jadi, hari ini Firdaus tak mahu bawa bekal nasi. Dia nak bawa cucur udang campur jagung. Airnya pula, memang kami tak pernah bekalkan air manis. Hanya air kosong sahaja.


Tidak lupa, Firdaus bawa hadiah ulang tahun untuk guru kesayangannya! 


Kek ulang tahun Firdaus belum sempat dipotong.
Malam nanti bolehlah Firdaus makan keknya ini.

7 comments

  1. HB Daus, kepenatan dia ya dari pagi bawak ke petang disekolah...

    BalasPadam
  2. Wah beberapa kali sambut ulangtahun Firdaus. Alhamdulillah.

    BalasPadam
  3. Happt belated birthday Firdaus...Semoga membesar sebagai anak soleh ..

    BalasPadam
  4. Happy Belated Birthday, Firdaus. Moga membesar menjadi anak soleh pintar kebanggaan ibu ayah 😊

    BalasPadam
  5. Happy belated Birthday Firdaus, Semoga dipanjangkan usia dengan segala kebaikan, diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki dengan segala keberkatan. Aaminnn

    BalasPadam
  6. Birthday kita selang sehari ! happy belated birthday handsome boy !!! keep smiling and healthy ya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe