Jeruk Belimbing Buluh

6:28 PTG

Jom buat Jeruk Belimbing Buluh. Terpandang perkongsian Jeruk Belimbing Buluh rakab blogger dan rakan FB: Fauziah GeeHut beberapa hari lalu, terus rasa kecur semacam!

Jeruk Belimbing Buluh

Jom cari belimbing buluh di kampung!

Gee berikan resipi gunakan 1/2 kg belimbing buluh, rendam dengan 500 gram air suam dan tambahkan 2 sudu besar garam. Biarkan seharian untuk buangkan getah dan kurangkan rasa masam belimbing buluh. Selepas itu buang air garam, tambahkan 7 sudu besar gula, lima biji cili padi merah, lima sudu besar cuka, tiga sudu besar garam dan 10 biji asam boi. Kacau rata dan bubuh 500 gram air suam. Kemudian simpan selama 2-3 hari dalam peti sejuk supaya rasa asam boi meresap dalam belimbing buluh.


Terima kasih banyak Gee atas perkongsian resipi Jeruk Belimbing Buluh. Amie kurangkan penggunaan garam pada kali kedua proses menjeruk. 

Setelah belimbing buluh dibersihkan, rendam dengan 500 gram air suam dan bubuh 1 sudu besar garam. Biarkan selama seharian.

Belimbing buluh yang telah seharian direndam dengan garam dan air suam. Buangkan air rendaman belimbing buluh.

Masukkan 7 sudu besar gula, 5 sudu besar cuka, 7 biji cili padi dan 10 biji asam boi. Gaul rata dan tambahkan 500 gram air suam. 

Jeruk Belimbing Buluh setelah disimpan selama 2 hari di dalam peti sejuk.


Kecur tak?

Moga pokok belimbing buluh di kampung terus hidup subur dan rajin berbuah!

8 comments

  1. Amie - Tak de harapan nak buat. Dah lama tak jumpa belimbing buluh.
    Oh ye saya dah cuba resepi U yg guna tepung samolina aritu. Lupa plak nama resepi. Not bad. Thanks.

    BalasPadam
  2. Adoiii..kecur dibuatnya tgk gambar jeruk ni

    BalasPadam
  3. Tak pernah makan jeruk belimbing buluh. Biasa letak dalam sambal je. Buah belimbing buluh ni bila berbuah meriah betul.

    BalasPadam
  4. Aduhai,,baca sambil air liur penuh mulut.Tindakan refleks ( teringat istilah sains masa sekolah,tapi tak tahu ejaan betul ke tak)...hihihi

    BalasPadam
  5. bila dh jd jeruk harap masamnya berkurang lah. heheh

    BalasPadam
  6. hope sngt kan pokok ni berbuah dgn suburnyaaa

    BalasPadam
  7. Tak pernah makan jeruk belimbing buluh.. menarik..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe