Pisang Muda Masak Lemak Cili Padi dengan Tempoyak

7:45 PTG

Jumpa lagi. Kali ini Amie kongsikan paparan menu Pisang Muda Masak Lemak Cili Padi dengan Tempoyak. Senang sangat olah masakan ini. Tak perlu bubuh bawang putih bawang merah. Inilah akibatnya selalu intai dapur Suria Amanda. Sudah terjangkit, kalau masak lemak cili padi tak perlu bubuh bawang!

Sekali lagi Amie buat sambal belacan kuini. Sambal belacan kuini sedapnya lain macam! Aroma buah kuini sangat mengganggu perasaan! Encik Suami pula minta Amie panggang ikan belais. Cukuplah hidangan makan tengahari kami hari ini. Makan nasi putih lauk Pisang Muda Masak Lemak Cili Padi dengan Tempoyak, lawankan dengan ikan belais panggang cecah sambal belacan kuini.

Pisang Muda Masak Lemak Cili Padi dengan Tempoyak

Hidangan makan tengahari dan lauk-pauk.

Ikan belais panggang.

Sambal Belacan Kuini


Hirisan nanas & mangga udang dengan taburan serbuk asam boi.


Jom kita lihat resipi Pisang Muda Masak Lemak Cili Padi dengan Tempoyak. Gunakan pisang muda seperti pisang emas atau pisang kapas, atau pisang-pisang lain yang sesuai. Amie gunakan pisang saba, sebab itu saja pisang yang ada di dapur.

Bahan-bahan:
  • 5 biji pisang  muda
  • 2 sudu besar tempoyak
  • 2 batang serai
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 helai daun kunyit - siat
  • 1/2 cawan ikan bilis
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
  • 15 tangkai cili padi
  • 2 cm kunyit hidup
Cara memasak:

  1. Siat kulit pisang  muda dan potong serong - rendam dalam air bersama kulitnya sekali.
  2.  Dalam periuk, masukkan santan cair, asam gelugor, serai dan bahan kisar / tumbuk serta ikan bilis.
  3. Toskan pisang muda dan kulitnya tadi dan masukkan ke dalam periuk.
  4. Masak sehingga pisang mulai empuk.
  5. Tambahkan santan pekat,  tempoyak, daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  6. Kecilkan api. Kacau selalu sehingga kuah mulai pekat dan pisang menjadi empuk / lembut..
  7. Padamkan api dapur.
Hari ini semua lauk ada rasa pedas. Ikan panggang bubuh sambal tomato, sedikit pedas, dan rasa masam manis. Sayur pisang muda pedas cili padi, tapi seimbang dengan rasa lemak manis santan. Walaupun namanya sambal belacan, tetapi Amie hanya bubuh 7 tangkai cili padi campur 2 tangkai cili merah. Taklah pedas mana. Walaupun macam pedas-pedas manja semuanya, tetapi tetap sedia air panas untuk ubat 'pedas!' Mana tahu kepedasan kan. Tapi ok jew. Taklah pedas sampai menyengat.

22 comments

  1. Masak lemak cili api pisang muda ni fav mak SA ni kak amie...cukup lauk ni je.goreng ikan masin...memang menambah la nasi..

    BalasPadam
  2. Wah,pisang pun boleh buat masak lemak tempoyak yer...tak pernah try lagi ni..Nampak pekat likat elok gulai pisang tu...Haish...macamana la timbang nak turun,tengok gulai pisang ni pun rasa esok nak kena li cari...hihihi

    BalasPadam
  3. wah...pekat berlemak nampaknya gulai pisang tu

    BalasPadam
  4. Biasa ikan ikan je masak lemak cili api campur tempoyak. Pisang pun sedap juga ye kak Amie. Gabungan lauk pauk dan sambal padu ni. Ada potensi menambah nasi.

    BalasPadam
  5. Waaa pisang punn boleh masakk lemakk ye kak amie, ingatkan ayam udang ikan je bolehhhh hehehe. Nampakkk menarik!

    BalasPadam
  6. Masak lemak pisang muda selalu juga dimasak di rumah ini kerana banyak stok pisang.

    BalasPadam
  7. Jimat tak payah guna bawang, harga bawang pun boleh tahan

    BalasPadam
  8. Sedap masak lemak pisang. Tapi jangan diletakkan tempoyak, sebab saya tak makan tempoyak.. hehe

    BalasPadam
  9. Dah lama tak makan gulai pisang muda.
    Masa kecik2 jaman susah dulu memang selalu ngadap menu ni

    BalasPadam
  10. dapnya masak tempoyak style orang Perak ni

    BalasPadam
  11. fav sy ni. kalau ada ikan manis boleh bertambah 4 pinggan😆

    BalasPadam
  12. selalu gak jumpe masak lemak pisang ni tp tak pernah rasa

    BalasPadam
  13. terpaling sedap nih kak Amie..berselera makan :)

    BalasPadam
  14. Klu arwah mak saya,masak lemak pisang campur dgn daun kaduk.

    BalasPadam
  15. Tergodanya tengok kuah masak lemak akak! Lawan pula dengan sambal kuini....yummeh!

    BalasPadam
  16. Kalau masak lemak cili padi selalu, gayanya memang jimat sgt bawang, lagilah kalau kunyit dan cili padi tanam sendiri, segala2nya jimat, hihi. Eh, tu belum lagi kalau boleh kait kelapa di tepi rumah 😜

    BalasPadam
  17. Pisang masak lemak Sha pernah makan.. Masak lemak dengan tempoyak je Sha tak pernah cuba.. Menarik juga idea ini..

    BalasPadam
  18. ikan belais panggang nampak paling sedap di situ, hehe

    BalasPadam
  19. Uniknya ikan belais tu. Nina tak makan tempoyak huhu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe