Ubi Kayu Salut Sambal Udang Kering vs Ubi Kayu Rebus Kelapa Parut & Ikan Masin Basung
6:25 PTG
Encik Suami kata tak payahlah masak nasi untuk makan tengahari sebab masih kenyang makan NASI GORENG CILI PADI IKAN TUNA TUMBUK & SANDWICH TUNA. Baiklah. Kita pun tak masak nasi. Lagi pun sibuk mengadap kolokium maya dari pagi sampai petang. Sambil mata memantau Firdaus siapkan kerja sekolah, telinga pasang dengar kolokium yang sedang berlangsung di you tube melalui HP.
Kemudian teringat pagi tadi sudah keluarkan ikan dari freezer dan letak atas sinki. Cepat-cepat kita masukkan semula ke dalam freezer. Ikan pun masih keras.
Selesai kolokium maya, kita tinggalkan Firdaus siapkan tugasannya. Kita ke dapur. Nampak Encik Suami minum dan makan sandwich tuna. Sekali lagi kita tanya: Nak makan nasi tak? Jawab Encik Suami: Tak payah masak. Masih kenyang.
Kemudian Encik Suami keluar dan seperti biasa waktu petang adalah waktunya bersama segala tanam-tanamannya.
Boleh percaya ke perut tak lapar malam nanti? Jangan suruh kita masak malam-malam sudahlah! Lepas Maghrib memang kita sudah tak masuk dapur lagi kecuali ambil minuman atau makanan ringan seperti buah dan biskut.
Terpandang selonggok ubi kayu yang Encik Suami beli dua hari lepas. Kelmarin sudah kena tegur Encik Suami: Ubi yang berlonggok bila nak dimasak?
Wokey!
Petang ini kita makan ubi kayu saja.
Orang yang sibuk bersihkan tanamannya tentu banyak juga tenaganya keluar. Masuk dapur nanti mesti buka tudung saji juga!
Jadi, bolehlah minum petang:
- Ubi Kayu Salut Sambal Udang Kering
- Ubi Kayu Rebus Kelapa Parut & Ikan Masin Basung
- Kopi hitam Cap Kuda Terbang
Ubi Kayu Salut Sambal Udang Kering, Ubi Rebus Kelapa Parut Ikan Masin Basung & Kopi Hitam Cap Kuda Terbang. |
Ubi Kayu Salut Sambal Udang Kering |
Ubi Kayu Rebus Kelapa Parut & Ikan Masin Basung |
Amie rebus 3 ketul ubi kayu. Separuh makan dengan kelapa parut dan ikan masin basung lebihan semalam yang tak habis makan dengan pulut kukus. Separuh lagi salut dengan Sambal Udang Kering. Kita lihat resipi Ubi Kayu Salut Sambal Udang Kering.
Bahan-bahan:
- ubi kayu rebus secukupnya
- garam / gula / perasa pilihan
- 1/2 sudu kecil pati asam jawa
- 3 sudu besar minyak
Bahan kisar:
- 5 tangkai cili padi
- 2 tangkai cili merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 1/2 cawan udang kering - rendam hingga lembut
Cara memasak:
- Panaskan minyak.
- Tumis bahan kisar hingga terbit aroma.
- Masukkan asam jawa, garam / gula / perasa pilihan.
- Gunakan api sederhana. Masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan ubi rebus.
- Gaul rata sehingga semua bahagian ubi rebus tersalut dengan sambal udang kering.
- Padamkan api dapur.
Eh! Tiba-tiba Encik Suami masuk rumah. Sudah selesai agaknya mengurus tanam-tanamannya.
Sedapnya bau!
Masak apa?
Bertanya pula kita masak apa....ahaks! Padahal jauhnya dapur dari ruang tempat kita menulis! Tajam betul deria baunya.
11 comments
Aduuiii.. sedapnya. Siap dah disira sambal.. ngap saja
BalasPadamSedapnya menu di atas.
BalasPadamJangan lupa layari website etiqa untuk mengetahui tentang insurans kereta terbaik
Pelbagai insurans yg menarik disediakan. Sebagai contoh: insurans kereta takaful, insurans takaful & insurans takaful
sedapnyaaa ubi kayu
BalasPadamPertama kali nampak Ubi Kayu Salut Sambal Udang Kering. Ubi rebus ni macama macam menu kita boleh pelbagaikan. Nikmat dapat makan ubi rebus dengan cara kita. Perut ni bukan boleh percaya dia punya lapar. Kadang rasa kenyang tapi macam lapar. eh...
BalasPadamHehe buat makanan ringan untuk makan petang.
BalasPadamMesti laku.
Adik Firdaus makan tak ubi kayu?
BalasPadamMenarikk jugakk ubi kayu salut dengan sambal, firstt time dengar dan tengok rupanya macam mana hehehe
BalasPadamwah ubi kayu.. lama da xmakan..huhu
BalasPadamMenariknya ubi kayu salut udang tu...
BalasPadamUntung la sesiapa yang boleh makan ubi kayu...SA x leh makan...kang semput...angin dia boleh buat check in spital
BalasPadamUbi kayu ni selalunya makan goreng dgn kunyit pun dh sedap. Hehe
BalasPadam