Sarapan Ubi Kayu Rebus dengan Kelapa Parut & Ikan Tamban Goreng

12:10 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
November berlalu pergi. Hari ini Disember muncul kembali setelah setahun berlalu.
Musim tengkujuh datang lagi. Semoga dipermudahkan segala urusan di sembilan negeri yang terlibat banjir. Betapa berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Mudah-mudahkan Allah kurniakan sebesar-besar ketabahan dan kesabaran buat mereka yang sedang menghadapi musibah banjir ini. 

Kalau ikutkan hati, memang hendak tarik selimut sahaja, dan bangun lewat di pagi minggu ini. Tetapi kalau turutkan hati akan lesulah badan sepanjang hari kerana tidak melakukan sebarang aktiviti. Baiklah bingkas bangun, kemaskan diri dan pergi ke pasar tani. Dapat juga cuci mata dan jalan-jalan kurangkan kalori.

Balik dari pasar tani, jinjing bungkusan berisi makanan untuk sarapan. Apa yang dibeli? Sudah tentulah makanan yang digemari seperti ubi kayu rebus! Amie seorang yang makan ubi kayu rebus dengan kelapa parut ini. Hendak makan dengan ikan goreng baki semalam tetapi Encik Suami sudah masukkan dalama peti sejuk. Kebetulan kami beli ikan di pasar,dan salah satunya ikan tamban. Sudah banyak kali teringin hendak beli ikan tamban tapi asyik tidak jadi. Kali ini memang betul-betul beli ikan tamban! Jadi, gorenglah tiga ekor untuk dimakan bersama ubi kayu rebus.

Ikan tamban memang banyak tulang. Kami membesar bersama ikan tamban selain beberapa jenis ikan yang lain! Rasanya tidak pernahlah tercekik tulang ikan tamban. Bonda akan kelar-kelar dan goreng garing. Sewaktu makan, kunyah sekali tulangnya yang memang sedia garing itu!

Nostalgia sungguh!
Apalagi kalau makan ubi rebus dengan ikan tamban goreng yang sudah 'menginap' semalam. Terbau-bau aromanya di saat ini.

Ubi Kayu Rebus dengan Kelapa Parut & Ikan Tamban Goreng.



Firdaus makan nasi kuning lauk ayam & sambal.

Kuih pinyaram @ penjaram RM2.00.

Cempedak goreng, RM2.00 dua ketul.



Teruja hendak beli cempedak goreng sebab harganya murah sangat, dua ketul RM1.00 jadi beli empat ketul RM2.00. Sampai rumah kami dapati lebih banyak tepung, dan tenggelam seulas cempedak yang kecil!


Beli sebungkus Nasi Panggang Cemangi @ Kemangi dan dua bungkus Pulut Panggang Cemangi.

Nasi Panggang Cemangi

Pulut Panggang Cemangi

Cengkaruk

Tapai Pulut

Ubi Kayu Rebus dengan Kelapa Parut

Ikan Tamban Goreng

Sedapnya makan ubi kayu rebus dengan ikan tamban goreng garing!

Simpan untuk makan tengah hari.

Selepas sarapan, buat kerja-kerja dapur. Encik Suami buatkan jus roselle. Amie masak sendiri roselle dan simpan dalam peti sejuk. Sedap jus roselle, tambah gula ikut manis yang dikehendaki dan secubit garam. Boleh minum panas dan juga boleh minum sejuk, tambah kiub ais.

Jus Roselle


Selesai bersihkan dapur, duduk di meja makan cengkaruk dengan serondeng ikan. Encik Suami dan Firdaus ikut makan sama. Kalau ada kopi O panas memang mantap!


Apa pun jus roselle memang laku keras! Entah berapa gelas melintasi tekak. Nyaman bah!


6 comments

  1. Fuhhhh... nasib baik tak jadi tarik selimut. Dapatlah kami tengok pelbagai hidangan membuka selera dari Pasar Tani.

    BalasPadam
  2. Alamak... dah macam cekodok perisa cempedak je. Setoet buahnya.

    BalasPadam
  3. lama tk mkn ubi kayu rebus....1st time tgk mkn dgn ikan tamban goreng tu....alahai cempedak gitu tk syok sbb byk tepung dr isinya

    BalasPadam
  4. Suka tengok orang makan ubi rebus...SA x berani makan sebab sakit2 sendi dan semput lepas tu..

    BalasPadam
  5. Baru kali ini saya lihat ubi rebus yg menggoda sangat. Ntah karena foto kak Amie bagus , atau deskripsi kak Amie yg memikat 😄😄. Jadi teringin ubi rebus letak kelapa parut. Unik juga makan pakai ikan goreng

    Cengkaruk itu semacam kerupuk kan? Bentuknya mirip dengan rengginang kalo di Jawa.

    BalasPadam
  6. cengkaruk tu bukannya kerak nasi di goreng. ubi godok kalau saya dapat yang empuk layan dengan sambal tumis. licin apa lagi kalau empuk. aduhaiiiii nak cari ubi nak cari ubi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe