Kari Tulang Rusa Tumis Darat

11:35 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Menu Kari Tulang Rusa Tumis Darat ini Amie masak minggu lepas.
Seperti biasa, balik menoreh memang hendak berehat sahaja. Jadi, rebus tulang rusa gunakan slow cooker. Masukkan sekali rempah kari dan halia. Bolehlah tidur seketika. Bangun tidur, daging pada tulang rusa sudah empuk. Teruskanlah kerja-kerja menumis pula. Tak susah mana. Sekejap saja dah siap.

Oleh kerana takut kentang hancur semasa merenih tulang, jadi Amie goreng kentang berasingan.

Oh, ya! Tidak perlu tambahkan air sewaktu merenih tulang kerana sukatan air tetap kekal begitu, tidak berkurangan atau mengering.

Jom tengok resipi Kari Tulang Rusa Tumis Darat cara Amie. 

Kari Tulang Rusa Tumis Darat

Resipi Kari Tulang Rusa Tumis Darat
Bahan-bahan:
  • 1 kg tulang rusa 
  • air secukupnya 
  • 4 sudu besar rempah kari
  • 2 cm halia - kisar
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 labu bawang besar - belah 4
  • 3 biji kentang - kupas - belah 4 - goreng hingga masak - ketepikan
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 2 sudu besar jus limau nipis - boleh kurangkan jika tidak suka rasa masam
Bahan Tumis Darat:
  • 7 biji bawang merah - hiris
  • 5 ulas bawang putih - hiris
  • 2 tangkai daun kari - dilurut
  • 3 cm kulit kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 4 sudu besar minyak
Cara memasak:
  1. Masukkan tulang rusa dalam slow cooker. Tuangkan air melepasi paras tulang.
  2. Seterusnya masukkan rempah kari, halia kisar dan bawang besar.
  3. Tekan butang high dan biarkan merenih selama tiga jam sehingga daging tulang rusa empuk.
  4. Masukkan santan pekat dan kentang yang sudah digoreng.
  5. Taburkan garam / gula / perasa pilihan.
  6. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.
  7. Kemudian masukkan daun kari, kulit kayu manuis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih.
  8. Setelah terbit bau dan bawang kuning keemasan masukkan bahan tumisan ke dalam slow cooker. 
  9. Tutup slow cooker, dan biarkan lebih kurang lima minit.
  10. Buka tudung slow cooker dan tuangkan jus limau nipis.
  11. Gaul rata, dan boleh dihidangkan.
Kari Tulang Rusa Tumis Darat

Seronok sangatlah Firdaus balik sekolah agama terus makan nasi lauk Kari Tulang Rusa Tumis Darat. Habis licin nasi dia makan. Encik Suami yang suruh habiskan. Ketika makan Firdaus berkata: 
Terima kasih Mommy benarkan Daus makan banyak-banyak. Kawan Daus bilang mamanya tak bagi makan banyak, takut gendut! Mommy sporting betul.

Eh, Encik Suami yang suruh dia habiskan nasi dia terima kasih pada kita pula!

Kai Tulang Rusa Tumis Darat

9 comments

  1. Menu yang mantap
    Bisa makan banyak
    Super

    BalasPadam
  2. Aduhai, kelakarnya takut anak gendut. Sy ada kawan yg suaminya tak bagi makan banyak takut isteri gendut. Sedap nampaknya Kari Tulang Rusa Tumis Darat tu, Kak Amie. Memang patutlah Daus habiskan nasi.

    BalasPadam
  3. Sedapnya nampak lauk kari tulang rusa Kak Amie...

    BalasPadam
  4. wah tulang rusa tumis darat sedap tu

    BalasPadam
  5. Sedapnya kari rusa ni Kak Amie. Alahai kesian nya kawan Firdaus tu. Terima kasih kongsi resepi 🥰

    BalasPadam
  6. Tulang rusa ke,daging rusa ke, wak tak pernah jumpa lagi

    BalasPadam
  7. Tau tak kak, selama ini saya malas beli daging atau iga atau tulang, Krn lamaaaa empuknya. Saya sempat punya pressure cooker, tp sejak asisten saya resign, saya tak berani pakai. Krn dia tak bisa asal dibuka kan. Dan cukup berat, Krn punya saya model lama. JD karena takut buka, akhirnya tak dipakai laku saya KSH ke asisten saya yg tugas bersih2 rumah 🤣

    JD nak masak iga, hrs di rebus lama di kompor gas. Habis banyak hahahah. Setelah baca tulisan Kaka, jadi ingat pula slow cooker memang bisa dipakai, tp lama. Cuma bagi saya lama sekalipun Krn pakai listrik tak masalah. Tak kuatir akan habis 🤭

    Jadi nak coba jugalah nanti buat daging pakai slow cooker 😅

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe