Betik Hawaian Solo

1:59 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Ada yang panggil buah betik dengan nama katis, ketela, ketelah, ketalah, pepaya atau kepaya. Mak mentua Amie panggil buah kepayas. Nama botani betik ialah carica papaya. Buah betik merupakan spesies tumbuhan dalam genus carica keluarga caricaceae. Tumbuhan ini berasal dari Mexico Selatan dan Amerika Tengah. Kini pokok betik  ditanam hampir di semua negara beriklim tropika termasuk di Asia Tenggara.

Sumber: BETIK

Melalui rujukan Pak Google, betik saiz kecil, rasanya manis dan berwarna merah jingga yang selalu kami beli di pasar tani ialah jenis Hawaian Solo. Selalunya kami beli yang sudah masak atau hampir masak tetapi hari ini penjual betik kata tiada betik yang masak. Semuanya mengkal. Jadi, kami pun beli sajalah yang mengkal dan memang elok jugalah sebab boleh biarkan dalam suhu bilik sementara menanti masak dalam tempoh beberapa hari.

Betik Hawaian Solo bersaiz kecil sebesar tapak tangan Firdaus. Comel!



Beli dua kilogram, dapat lapan biji.

Gambar Betik Hawaian Solo dalam entri lepas.
Senang hendak makan. Belah dua dan buang biji. Sudu isinya, dan bawa ke mulut. Manis,

Peniaga Betik Hawaian Solo mempunyai pokok sendiri.
Semuanya masih segar, baru dipetik dari pokok.


Selain Betik Hawaian Solo, peniaga betik juga jual limau yang juga ditanam sendiri.
Tak tahu apa nama sebenar limau ini tetapi sedap jika dibuat jus!

Apabila sudah jadi jus limau, teringat es jeruk di Bukit Tinggi, Padang!


7 comments

  1. Aiiiiih cute sangat diaaaa 😍😍😍. Saya belum pernah lihat yg size comel macam nih kak. Biasanya yg agak besar sikit. Lucu juga kalo ada yg kecil. Makan 1 orang 1 😄

    BalasPadam
  2. Kat sini betik solo tu kemain mahal...
    Limau tu nampak berjus dan segar..Terliur pulak tengok

    BalasPadam
  3. Comel je saiznya. Tiba-tiba teringat pada zaman betik eksotika diperkenalkan di negara kita. Saya punyalah excited masa tu sebab jumpa ‘betik mini’ 😁

    BalasPadam
  4. Comelnya betik, senang makan guna sudu je kan.

    BalasPadam
  5. Belum pernah jumpa betik mini gitu.
    Senang juga nak makan, sudukan je, tak perlu kopek kulit.

    BalasPadam
  6. es jeruk di bukit tinggi enak lorrrr

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe