Sup Tulang Rusa Tumis Darat
6:21 PTGBismillahirrahmanirrahim.
Jemput hirup Sup Tulang Rusa Tumis Darat.
Amie masak tulang rusa gunakan slow cooker. Entah bila hendak cuba gunakan pressure cooker NOXXA! Mungkin lebih suka gunakan slow cooker sebab terasa manisnya kuah sup tulang yang direnih perlahan dalam slow cooker.
Ada pun sebab utama suka gunakan slow cooker, boleh tidur dulu sementara menunggu dagingnya empuk! Biasanya begitulah. Balik menoreh rasa letih dan hendak berehat. Jadi, kalau masak sup tulang atau ceker, memang slow cooker jadi pilihan utama. Tekan butang 'high' dan terus tidur.
Selain itu suka hidu aromanya yang menyelinap semerbak sampai ke bilik tidur. Sebabnya, Amie masukkan sekali bawang putih, bawang besar dan halia bersama tulang rusa yang direnih tadi. Apabila terbau aromanya, terjagalah kita dari tidur!
Resipi Sup Tuolang Rusa Tumis Darat
Bahan-bahan:
- 1 kg tulang rusa - bersihkan - tos - masukkan ke dalam slow cooker - tuang air secukupnya - masukkan hirisan 3 ulas bawang putih, 1 labu bawang besar dan 2 cm halia
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 5 biji bawang merah - hiris
- 3 cm kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 sudu kecil lada putih
- 1 /2 cawan hirisan daun sup
- 4 sudu besar minyak
- garam / perasa pilihan
Cara memasak:
- Setelah daging tulang rusa empuk, masukkan lada putih tumbuk, garam / perasa pilihan.
- Kemudian bolehlah panaskan minyak.
- Goreng bawang putih, bawang merah hingga layu.
- Seterusnya masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih. Goreng hingga terbit aroma dan warna bawang menjadi kuning keemasn.
- Tuangkan gorengan ke dalam slow cooker. Jika tidak suka minyak masuk sekali, masukkan sahaja bahan gorengan.
- Masukkan hirisan daun sup.
- Tutup slow cooker dan tekan butang off.
- Biarkan lima minit sebelum dibuka dan sedia untuk dihidang.
Sup Tulang Risa Tumis Darat |
14 comments
Sedapnya sup tulang rusa, hirup panas2 memang best. Dulu ada slow cooker tapi dah bagi kawan, sebab lama sangat tunggu, sekarang guna Noxxa 45 minit saja untuk rebus tulang. 😍😍
BalasPadamAda pressure cooker noxxa tapi tak berani guna... masih dalam kotak!
PadamSedapnyaaa..lagi hebat menu kak amie hari ni...kat sini rusa mahal betul..tulang aje sekilo RM40 lebih...daging apatah lagi...
BalasPadamManalah ada yang murah sekarang ini kan SA.
PadamSedapnya Sup Tulang Rusa
BalasPadamMesti empuk jika guna slow cooker dan merenih elok. Sy tak pernah masak menggunakan teknik slow cooker wpun ada kat periuk nasi. Kat noxxa pun act ada setting slow cooker, pun tak reti guna.
Ya, keluar rasa manisnya sebab direnih manja-manja gitu.
PadamAda juga kawan tak reti guna noxxa ye SK.
Mengundang lapar tengok sup tulang Kak Amie, kena sambal kicap memang gandingan mantap.. LZ takde slow cooker, biasa masak sup tulang guna Noxxa..
BalasPadamHahaa... pakai slow cooker ni boleh tidur dulu sementara tunggu empuk.
PadamRare ni masak rusa. Pernah juga masak dulu tapi macam dah lupa pulak rasanya. Dah lama dah....
BalasPadamBetul, memang boleh lupa rasanya kalau dah lama tak makan.
PadamKira2 berapa jam kalau pakai slow cooker ini kak? Rice cooker saya pun ada features slow cooker juga. Tp tak pernah pakai. Tertarik jadinya.
BalasPadamSaya prefer masak lama di slow cooker Krn pakai listrik drpd rebus daging lama pakai gas. Listrik LBH murah soalnya
Ada tiga butang slow cooker kan dik. Slow, high dan auto. Kak Amie tekan butang high supaya cepat masak. Bergantung jenis daging juga. Kalau rusa Kak Amie biarkan masak selama 3 jam. Memang sudah cukup lembut. Kalau masak sebelum tidur malam, tekan butang slow jam 10 malam, jam 5 pagi sudah empuk.
PadamSup tulang rusa?
BalasPadamItu benar ya Mbak tulang rusa? Rusa = Deer (bahasa Inggris)?
Wah ini sup unik sekali. Disini mana ada saya temukan daging rusa dijual Mbak.
Salam,
Ya, benar itu tulang rusa. Kami biasa makan rusa dan kijang tapi jarang-jarang dapat sebab bergantung kepada pemburu rusa. Jarang dijual di pasar, sebab jarang juga ada penternak rusa dan kijang.
Padam