Ikan Kuaci @ Selangat Segar Dari Laut

3:12 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Seronoklah pagi tadi dapat beli ikan selangat @ kuaci @ kebasi segar dari laut. Sampai rumah nampak berlendir-lendir dan sangat licin. Kenalah cuci dan bilas berkali-kali supaya senang hendak dibersihkan.

Lama sungguh tak jumpa ikan selangat.
Peniaga ikan di Pasar Ikan LD panggil ikan kuaci.

Ikan Selangat @ Kuaci @ Kebasi segar dari laut!


Pemandangan laut ketika pukul 7:00 pagi tadi.

Gambar diambil dari  Pasar Ikan LD.

Ikan Selangat @ Kuaci @ Kebasi

Ikan selangat @ kuaci @ kebasi sedap sangat kalau dikelar-kelar dan digoreng garing. Temankan dia dengan sayur bening atau sayur masak lemak dan sambal belacan! Pergghhh.... menambah-nambah nasi dalam pinggan.

Ikan Selayang

Ikan Pari

Ikan Cencaru

Ikan Tamban  Nipis @ Tamban Pipih @ Tamban Sisik Putih

Waktu kami kecil dulu, Bonda selalu panggil ikan dalam gambar di atas ini Ikan Tamban Sisik. Sewaktu Amie bawa ikan tamban (gambar bawah) ke ladang, Sitti kata itu bukan ikan tamban. Mereka memanggilnya ikan kasig. Ikan tamban lebih kecil dan nipis. Pagi tadi terpandang ikan tamban sisik, mungkin itulah yang dinamakan ikan tamban sebagaimana yang diberitahu Sitti. Sewaktu membersihkannya, kitya buanglah pulak kepalanya. Tak nampaklah rupa asal ikan tamban sisik itu.

Apa pun setelah merujuk Pak Google rupanya ada beberapa jenis ikan tamban:

  • Tamban Beluru @ Tamban Beluru Siantan
  • Tamban @ Tamban Pipih @ Tamban Sisik Jalur Mas
  • Tamban Sisik @ Tamban Sisik Tajam
  • Tamban Nipis @ Tamban Pipih@ Tamban Sisik Putih
  • Tamban Beluru Tompok @ Tamban Beluru @ Tamban Buluh Tompok
Jadinya, ikan kasig seperti yang Sitti beritahu, namanya tetap ikan tamban tetapi jenis Tamban Beluru Tompok @ Tamban Beluru @ Tamban Buluh Tompok.

Gambar ikan tamban dalam entri lama. Sekarang sudah tahu namanya ikan kasig dalam bahasa Bajau. Dalam bahasa kita Ikan Tamban Beluru Tompok @ Ikan Tamban @ Ikan Buluh Tompok.

Ikan Bunak @ Telinga Gajah

Kami beli juga seekor ikan bunak @ ikan telinga gajah seberat 1.950 gram. Potong siap-siap, dan balik rumah hanya dibersihkan. Amie asingkan bahagian kepala dan bahagian isi ikan. 

Ikan Bunak @ Telinga Gajah.

Ikan bunak @ telinga gajah ini sedap kalau digoreng. Bahagian tepinya berlemak-lemak! Kadang-kadang Amie masak singgang saja.

Isi Udang Rotan @ Bemban


Selalu beli udang kertas, kali ini beli udang rotan @ bemban. Buang kulit dan kepala siap-siap. Senang nanti kalau hendak dimasak atau dibuat cucur udang campur jagung.

11 comments

  1. Banyaknya Kak Amie beli ikan. Tentu banyak menu ikan keluar bila bercuti menoreh tak lama lagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehee... cuti menoreh kita pun pergi bercuti juga...ahaks!

      Padam
  2. Wah…banyaknya stok makanan laut kak Amie.
    Tentu penat menyiang banyak gini tapi puas hati pandang bersusun elok dalam bekas.

    Banyak sungguh jenis ikan yang saya tak kenal 😅
    Hebat kak Amie kenal macam-macam jenis ikan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikan kecil-kecil nanti digoreng saja, bawa bekal ke ladang boleh makan dengan rakan-rakan penoreh.

      Padam
  3. Puas hati tu dapat ikan yang segar.
    Walau sejenis ikan tamban tapi punya nama yang berbeza.

    BalasPadam
  4. Kalau kak Amie nak tau dulu kami semua satu keluarga tinggal di PD, berdekatan kampung nelayan...PZ selalu ke laut..selalu dapat ikan selangat tu...ikan tu banyak tulang kan...tapi kalau digoreng garing memang sedap dan boleh kunyah2 tulangnya..ikan tu manis kalau baru naik dari laut...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul SA.
      Ikan selangat memang manis isinya, apalagi yang baru naik dari laut.
      Kami biasanya kelar rapat-rapat, bubuh garam kunyit dan goreng garing. Tak risau tercekik tulang sebab boleh kunyah habis.

      Padam
  5. Banyak sekali jenis-jenis ikan itu rupanya Mbak.
    Dari beberapa jenis ikan diatas, saya hanya mengenal ikan pari dan udang. Yang lainnya, entah apa namanya disini.

    Pemandangan laut pagi hari sungguh menyejukkan perasaan. Terlihat demikian damai dan tenang.

    Salam,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, betul Pak memang ikan ini banyak nama dan sebenarnya terdapat banyak jenis dalam keluarga ikan yang sama.

      Padam
  6. Sedapnya dapat makan ikan segar...saya craving ikan layaran nih...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe