Ikan Cencaru Goreng Kunyit Resipi Bonda

8:55 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selalu juga Amie buat Ikan Cencaru Goreng Kunyit Resipi Bondanya Suria Amanda, arwah Mak Pah. Al-Fatihah buat arwah. Mudah-mudahan rohnya ditempatkan dalam kalangan hamba-Nya yang beriman dan beramal soleh.

Kali ini Amie hendak kongsikan supaya boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang. Walaupun cara penyediaannya mudah tetapi kadang-kadang boleh terlupa juga. Resipi asalnya ada di sini: Ikan Cencaru Goreng Kunyit Resepi Bonda Suria Amanda.

Terima kasih SA kongsi ikan goreng cencaru yang sedap ini!

Ikan Cencaru Goreng Kunyit



Resipi Ikan Cencaru Goreng Kunyit Resipi Bonda di bawah ini:
Bahan- Bahan:
  • Ikan Cencaru - 4 ekor
  • Kunyit Hidup - sejengkal
  • Bawang Putih - 7 ulas
  • Garam


Cara masak:
  1. Tumbuk kunyit sampai hancur
  2. Asingkan suku dari kunyit yang ditumbuk untuk lumur pada ikan
  3. Kemudian tumbuk pula 7 ulas bawang putih sekali dengan kunyit hidup baki yang ada dalam lesung batu
  4. Lumurkan ikan dengan kunyit tumbuk brsama garam
  5. Goreng dalam minyak yang banyak hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  6. Gaul dengan garam kunyit hidup tumbuk dengan bawang putih tadi.
  7. Goreng hingga garing. 
  8. Angkat dan kemudian gaul dengan ikan goreng tadi.

Ikan Cencaru Goreng Kunyit



Sedapnya makan dengan nasi putih!


4 comments

  1. Belum makan lagi... baru tengok dah tau sedap!

    BalasPadam
  2. Ni tak payah ada lauk lain, kalau ada pun kena lauk yg tak berkuah.

    BalasPadam
  3. Baru buat Khamis lepas..hehehe...sedapnkan..boleh guna ikan lain jugak..ikan tetanda dan ikan kembung gemuk2 tu pun sodap..

    BalasPadam
  4. Duuuh teringat zaman kecil saat makan ikan goreng Pakai kecap 😄😍. Nampak sedap memang kak. Apalagi kriuk di atas badan ikan, sedaaap dan gurih saya yakin

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe