Makan Nasi Lauk Ikan Selangat Goreng Garing, Pucuk Paku Masak Lemak dan Sambal Belacan

8:10 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini Amie masak menu ringkas dan mudah sebagai hidangan tengah hari:

  • Nasi Putih
  • Ikan Selangat Goreng
  • Pucuk Paku Masak Lemak
  • Sambal Belacan

Hidangan Makan Tengah Hari / Malam

Namanya Hidangan Makan Tengah Hari tapi makan waktu petang. Waktu ambil gambar, sinaran matahari menerobis masuk melalui jendela dapur. Jadinya, beginilah hasil gambarnya. Ada bahagian yang gelap dan ada yang terkena sinar matahari.

Ikan Selangat Goreng Garing

Pucuk Paku Masak Lemak

Tidak adalah resipi yang istimewa kali ini. Hanya hendak kongsi perencah Pucuk Paku Masak Lemak ini Amie tambahkan udang geragau kisar sekali dengan kunyit hidup, bawang putih dan bawang merah. Barulah ada 'rasa'.



Sambal Belacan agak cair sedikit sebab terlebih bubuh jus limau kasturi. Tidak mengapa juga kan. Yang penting sedap... ahaks! Memang sedap pun.

Bismillah.


21 comments

  1. Kalau uncle hiris kat ikan banyak-banyak macam tu, mesti aunty tanya... "Ni marah ke apa ni...?"
    Hehehehehee

    BalasPadam
  2. garing betul ikan goreng tu..mesti krup krap bila makan...masak lemak & sambal belacan mmg terbaikk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Memang goreng garing sampai kunyah tulang pun tak terasa.

      Padam
  3. Ikan goreng garing memang sedap, combo favorite kami ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Memang gandingan tepat kan Mulan.

      Padam
  4. Dia punya menggoda aaaa.. masak nasi lebih tak tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasi masak sukatan biasa... tak cukup nasi jilat jari pula hihihiii.

      Padam
  5. SA x pernah kelar ikan banyak2 macam tu...nak cuba buat la..kalau buat agak2 PZ bising tak..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. kelar banyak gitu supaya tulangnya ikut terhiris dan bila digoreng garing boleh kunyah terus.

      Padam
  6. sedapnya kak, kelar-kelar rapat pastu goreng ranggup kan

    BalasPadam
  7. Ya Allah terliur limU tu haaaa...nampak juicy

    BalasPadam
  8. Ishh..cantik itu irisan ikan kak...di rumah ada sayuran paku..tapi belum saya masak ...enak juga nih pakai santan/lemak👍

    BalasPadam
  9. Ya allah lauk macam ni kaluuuu bahaya Kak Amie.....sedap menambah nasi tu.....

    BalasPadam
  10. Masakan sayur paku tuh fav saya sangatttt. Mama sering buat. Kalo pedas, pakai udang, memang bertambah makan jadinya 😄

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe