Resipi Kerabu Sotong Yang Sedap Diratah Begitu Saja!

6:22 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sesiapa yang ada sotong, mari kita buat kerabu. 
Rasanya yang cukup sempurna dengan masin sos ikan, masam jus limau kasturi, manis gula perang dan pedas cili padi siam serta aroma daun ketumbar jawa memang mampu menggugat selera sesiapa sahaja yang mencicipinya!

Maaf, tiada daun ketumbar jadi Amie gantikan dengan hirisan daun ketumbar jawa. Sama sahaja aroma dan rasanya.

Kerabu Sotong

Amie gunakan tujuh ekor sotong torak dan celur tidak sampai satu minit dalam air sedang menggelegak di atas api dapur. Hasilnya, sotong tidak liat malah sangat lembut ketika dikunyah.

Kerabu Sotong


Resipi Kerabu Sotong
Bahan-bahan:

  • 7 ekor sotong torak - bersihkan - potong ikut saiz yang digemari - toskan
  • 2 labu bawang merah besar - hiris
  • 2 biji tomato - potong dadu
  • 5 batang kacang panjang - hiris kecil-kecil
  • 15 tangkai cili padi siam - hiris
  • 7 helai daun ketumbar jawa - hiris
  • 1 kuntum bunga kantan - hiris
  • 2 biji limau nipis - perah jusnya
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar gula perang
Cara:
  1. Ambil sebuah bekas besar dan masukkan sotong serta semua bahan hiris.
  2. Dalam mangkuk berasingan, masukkan gula perang, sos ikan serta jus limau nipis.
  3. Kacau hingga sebati.
  4. Tuangkan ke dalam mangkuk berisi sootong dan bahan hiris.
  5. Gaul rata.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
Pokok Bunga Kantan

Pokok kantan yang Encik Suami tanam di luar pagar rajin pula berbunga walaupun tidak banyak. Bunga kantan inilah yang Amie hiris dan masukkan ke dalam kerabu sotong.

6 comments

  1. betul betul... mmg sedap diratah begitu saja ni.. kadang² celur je sotong lepas tu cicah kicap pedas pun wallawehhh

    BalasPadam
  2. Menarik ni.. errr.. sotong tu kerat dulu lah eh sebelum celur?

    BalasPadam
  3. Pak Inche ada beli sotong hari tu, tentu sedap buat kerabu sotong ni

    BalasPadam
  4. puas makan kak... kalau kt kedai kadang bawang yg banyak dari sotong

    BalasPadam
  5. gerammm je tgk kerabu sotong ni👍👍

    BalasPadam
  6. Penggemar sotong mesti berselera makan. Sedap makan bila sotong tak liat. begitu ye caranya. Terima kasih share kak Amie.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe