Lo Mai Gai & Tart Comel

6:35 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini badan melekit, berpeluh-peluh balik dari aktiviti sukantara. Rasa hendak cepat-cepat sampai rumah supaya dapat bersihkan diri. Tapi kena isi perut dahulu di Geprek Kitchen dan dalam perjalanan pulang menyinggah pula di Garden Hut Bakery. Kononnya hendak membeli Lo Mai Gai @ Pulut Ayam. Tiba-tiba teringin pula hendak makan pulut waktu petang! Harap-harap masih adalah Lo Mai Gai.

Alhamdulillah. Lo Mai Gai idaman masih ada beberapa mangkuk, dan dalam keadaan panas. Amie beli dua mangkuk. Satu untuk Encik Suami dan satu untuk Amie sendiri. Untuk Firdaus, Amie belikan tart kegemarannya:
  • Mini Cheese Tart
  • UFO Tart
  • Portuguese Egg Tart


Lo Mai Gai @ Pulut Ayam ini tidaklah susah sangat hendak menyediakannya. Agaknya kena tunggu mambang  balik dari Tanah Jauhar, barulah boleh buat. Amie suka sangat aroma cendawan shiitake, apabila bertemu dengan kepingan isi ayam, ditambah halia dan kicap serta sos tiram! Sewaktu dikukus, memang timbul bau yang semerbak! Oh, Lo Mai Gai @ Pulut Ayam! Kenapalah engkau sedap sangat?


Lo Mai Gai @ Pulut Ayam
RM4.50 X 2 = RM9.00

Tart yang comel-comel untuk Firdaus.
Suka sangatlah budak kecil itu apabila balik dari sekolah, terus kita bawa ke dapur untuk makan tart!

Portuguese Egg Tart
RM2.80 sen

Mini Cheese Tart
RM1.70 X 3 = RM6.10 sen

UFO Tart
RM2.70 sen


12 comments

  1. Ditengok fotonya sedap sangat lah lo my gay nih. Sayangnya saya belum menemiuinya di Indonesia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lo Mai Gai ini sejenis hidangan klasik dimsum.

      Padam
  2. Ohh ini pulut ayam versi lain ada cendawan. Saya dah terbayangkan pulut ayam Thai. hihi..
    Murah juga harganya tu. Pemanis mulut yang comel, antara kegemaran saya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap nasi pulut ayam ni Fiza. Ikut tradisinya dibalut dengan daun teratai ketika dikukus.

      Padam
  3. sedapnya kak oi.... lagi lah tgk yang portugese egg tart

    BalasPadam
  4. sedapnya pulut ayam... ufo tart tu menarikkkk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pulut ayam memang sedap, lagilah ketika masih hangat-hangat panas suap ke mulut.

      Padam
  5. hmmm mana laa sy nak cari.pulut ayam kat sini...

    BalasPadam
  6. Manalah agaknya mambang sesat, di Tanah Jauhar pun tak ada ni, Kak Amie! 🤣🤣🤣

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ke mana juga si mambang menyinggah. Nak kena rotan nanti si mambang hihihiii.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe