Resipi Kari Asam Pedas Ikan Bolu @ Milkfish

8:31 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kelmarin masak Kari Asam Pedas Ikan Bolu @ Milkfish. Masak seekor, kerat tujuh. Ada bakinya, simpan dalam peti sejuk. Pagi tadi masak nasi putih, dan panaskan semula Kari Asam Pedas Ikan Bolu @ Milkfish. Tambah telur masin rebus, ulam daun salad dan hirisan tomato untuk bekal ke tempat kerja. 

Kari Asam Pedas Ikan Bolu @ Milkfish

Kari Asam Pedas Ikan Bolu @ Milkfish


Resipi Kari Asam Pedas Ikan Bolu @ Milkfish
Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan bolu @ milkfish seberat 800 gram - bersihkan - kerat tujuh bahagian
  • 1 batang serai - diketuk
  • 5 helai daun limau purut - tarik urat belakang
  • 2 kuntum bunga kantan - belah 
  • 5 biji tomato ceri - belah 2
  • 2 sudu besar asam jawa - bancuh dengan satu cawan air - tapis biji asam jawa
  • 3 sudu besar serbuk kari ikan
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar
  • 2 cm halia - hiris halus
  • 800 ml air
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / pilihan
Bahan tumbuk / kisar :
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 12 tangkai cili kering
  • 1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, halia, serai dan halba campur hingga terbit aroma.
  2. Masukkan bahan tumbuk / kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
  3. Masukkan serbuk kari, dan perlahankan api.
  4. Tuangkan sedikit demi sedikit air asam jawa. Biarkan mendidih dan terbit minyak sekali lagi. Jika suka rasa lebih masam, boleh tambahkan asam keping.
  5. Masukkan air. Masak sehingga kuah mendidih.
  6. Kemudian masukkan bunga kantan dan ikan bolu @ milkfish.
  7. Setelah kuah kari asam pedas mendidih sekali lagi dan ikan masak, perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
  8. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan tomato. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Kari Asam Pedas Ikan Bolu @ Milkfish


8 comments

  1. Teringin pula nak cari ikan ni nampak sedap

    BalasPadam
  2. Terus rasa lapar nasi hehe ..
    Tak silap di sini dipanggil ikan susu... Pernah jumpa ikan ni tapi tak pernah beli sbb tak tau nak masak apa ☺️

    BalasPadam
  3. sedapnya lauk ikan... asal ikan je bg je sy kak... kecuali ikan patin.. hehehe

    BalasPadam
  4. tgk warna ikan asam pedas makcik ni dh mcm ikan sardin., sedapp., huhu

    BalasPadam
  5. Mesti besar ikannya ni sampai boleh dikerat 7. Asam pedas pun nampak sungguh menyelerakan.

    BalasPadam
  6. tak pernah masak ikan bolu ni kak, mesti sedap tengok isi ikannya tebal dan putih

    BalasPadam
  7. sedappppnyaaaa kalau dpt cicah dgn roti canai😀

    BalasPadam
  8. Wah..tempting tengok asam pedas kak Amie. Tengok kuah dia pekat memikat betul. Penggemar asam pedas rasa nak menghirup je kuahnya tu. hihi...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe