Ikan Panggang Sambal Mangga

4:40 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini luangkan sedikit masa menyediakan hidangan tengah hari. Encik Suami minta panggangkan ikan layar. Apabila ada permintaan begini, senanglah kita nak siapkan masakan. Selongkar peti sejuk mencari bahan lauk yang lain terutamanya sayur. Jumpa labu manis dan kacang panjang serta sebiji mangga air. Bolehlah dijadikan teman ikan layar panggang, sambal mangga dan makan nasi dengan sayur labu manis masak lemak. Ada dua biji terung terselit di celah tangkai kemangi. Eloklah goreng celup tepung BESTARI buat tambah-tambah menu. Terpandang telur masin yang tak dimakan. Nanti waktu nasi hendak kering, bolehlah masukkan ke dalam rice cooker untuk panaskan semula.

Ikan Layar Panggang, Sambal Mangga & Sayur Labu Manis Masak Lemak

Terung Goreng SaLut Tepung BESTARI, Kicap Lada & Sambal Mangga





Warna Ikan Layar Panggang ini berbeza. Bahagian sebelah agak garing sebab terlebih panggang. Sebelah lagi sedang-sedang saja. Saja jew bubuh warna yang berbeza atas pinggan. 

Panggang ikan layar atas kuali leper saja.

Hidangan Makan Tengah Hari 

Sayur Labu Manis Masak Lemak dengan Udang.


Sayur lemak ini tawar tak bubuh cili padi. Letak saja sebiji-sebiji. Kalau hendak rasa pedas, waktu makan boleh patahkan. Selain labu manis dan udang, sayur lemak ini ditambah kacang panjang dan suhun supaya nampak lebih meriah. Guna santan kotak saja. Jadi kuah pun nampak tenang tak beralun atau pecah santan.


Banyak juga Firdaus ambil Terung Goreng Salut Tepung BESTARI. Rupa-rupanya dia hanya makan tepungnya! Berlonggoklah terung togel atas pinggannya!


Sambal Kicap @ Kicap Lada.


Sambal Mangga

Kita belanja resipi Sambal Mangga di bawah ini. Kita tidak bubuh belacan.

Bahan-bahan:
  • 1 biji mangga muda saiz besar - cincang
  • 10 tangkai cili padi
  • 3 biji bawang merah
  • 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara:
  1. Tumbuk cili padi bersama bawang merah hingga lumat.
  2. Dalam sebuah bekas, masukkan mangga muda cincang dan bahan tumbuk.
  3. Taburkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  4. Tuangkan jus limau kasturi.
  5. Gaul rata.
  6. Sediakan untuk dihidang.
Minggu lepas kami beli mangga air tapi bercampur tua dan muda. Amie simpan dalam peti sejuk beberapa biji mangga air yang bersaiz besar. Hari ini Amie buat sambal mangga gunakan sebiji mangga muda yang terakhir dalam simpanan!

Ikan Layar Panggang


Jumpa lagi!

7 comments

  1. Tak pernah kekeringan idea Kak Amie ni 👍
    Diam² sy ambil inspirasi tau 🤗

    BalasPadam
  2. Menu hidangan dapur Kak Amie setiap hari menyelerakan. Olahan menu yang membangkit selera. Kesian terung ditogelkan Firdaus. hehehe...

    BalasPadam
  3. Masya Allah...
    dapat menu macam ni...memang bocor periuk ni

    BalasPadam
  4. Ikan nya dan sambal kecap dah jadi pasangan sempurna kak Amie 🤤🤤😍. Duuuh saya jadi ingat ikan goreng Mak Beng di Bali yang sangat terkenal. Macam itulah penampakannya 😄👍😍

    Kapan2 saya nak bikin sambal mangga pakai resep kak amie

    BalasPadam
  5. Nampak sedap2nyer
    Selamat mengechef dan menjamu selera

    BalasPadam
  6. Matching semua yang dihidangkan, kalau lauk macam ni, boleh menambah² nasi.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe