Sarapan Bihun Goreng Pedas & Minum Air Bunga Telang Homemade

10:10 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sarapan apa pagi ini? 
Kena alas perut dahulu sebelum keluar rumah.... ahaks! Hari ini dapat jemputan majlis doa selamat di rumah kakak ipar selepas waktu zohor. Jadi, tengah hari nanti gantung periuklah. Tapi di waktu pagi, dapur tetap berasap.

Jom sarapan:

  • Bihun Goreng Pedas
  • Air Bunga Telang
Bihun Goreng Pedas & Air Bunga Telang


Bihun Goreng Pedas

Resipi Bihun Goreng Pedas
Bahan-bahan:
  • 1 bungkus bihun - rendam dengan air biasa sehingga kembang - toskan
  • 12 ekor udang kertas -bersihkan 
  • 4 ekor sotong torak - bersihkan - potong ikut suka
  • 1 mangkuk sayur cekuk @ cekur manis
  • 4 sudu besar minyak
  • garam  / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 2 tangkai cili merah
  • 10 tangkai cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
  3. Kemudian masukkan udang dan sotong.
  4. Kacau sehingga udang dan sotong berubah warna.
  5. Seterusnya masukkan bihun bersama sayur cekuk@cekur manis.
  6. Taburkan garam / perasa pilihan.
  7. Gaul rata sehingga cekuk @cekur manis berubah warna.
  8. Padamkan api dapur.
Air Bunga Telang Homemade

12 comments

  1. wah...sedap tu kak.. alhamdulillah
    salam aidil adha di sini

    BalasPadam
  2. Minta sepinggan Bihun Goreng Pedas tu Kak Amie! Air Bunga Telang seksi betul!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hantar mambang ke sini ambik bihun goreng ye SK hihihiii.

      Padam
  3. Salam Aidil Adha utk Kak Amie sekeluarga.
    Kita goreng mee daging hari ni Kak. Daging korban semalam hehe...
    Lama tak minum air bunga telang...

    BalasPadam
  4. banyaknya kakkkkk cili padinya hhehe

    BalasPadam
  5. bihun ditambah taburan telur rebus dan penuejuk air bunga telang...nikmat rasanya meneguknya kak amie...mbul suka sangat air bunga telang yang cantik

    BalasPadam
  6. pagi tadi SA buat nasi goreng je kak amie...lebihan nasi banyak..semalam masak banyak kan...kepas tu goreng telur mata

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasi goreng pun sodap SA. Kak Amie pun ada lebihan nasi, nanti nak goreng juga.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe