Ikan Pari Masak Pindang Pedas

9:00 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Ini cerita minggu lepas.
Pada mulanya hendak masak ampap ikan, tapi terlebih kuah terus jadi ikan masak pindang! Kuahnya nampak kuning kemerahan sebab bubuh cili padi merah kisar. 

Ikan Pari Masak Pindang Pedas

Resipi Ikan Pari Masak Pindang Pedas
Bahan-bahan:

  • 500 gram ikan pari - bersihkan - potong ikut suka
  • 700 ml air
  • 2 batang serai- diketuk
  • 2 cm halia - diketuk
  • 7 biji tomato kampung - belah jangan putus
  • 2 sudu kecil pati asam jawa
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 10 tangkai cili padi merah
  • 2 cm kunyit hidup
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, serai dan halia sehingga terbit aroma.
  2. Tuangkan air dan biarkan sehingga mendidih.
  3. Masukkan pati asam jawa.
  4. Kemudian masukkan ikan pari. Biarkan mendidih sekali lagi atau sehingga ikan pari masak.
  5. Seterusnya masukkan tomato kampung, dan garam / perasa pilihan.
  6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Ikan Pari Masak Pindang Pedas

11 comments

  1. Kalau dipadankan dengan sambal belacan, ulam dan telur masin mesti bertambah2 nasi dalam pinggan!

    BalasPadam
  2. sedapnya... sokong idea carneyz... mmg ngam dah

    BalasPadam
  3. Bolehlah beli ikan pari dan masak pindang ni nanti :)

    BalasPadam
  4. Tengok masakan kak Amie sentiasa mengiurkan!

    BalasPadam
  5. dana jarang betul masak ikan pari, sebab pernah terkena yang dah tak sedap isi nya

    BalasPadam
  6. makan kuah banjir..masam2 pedas bertambah la nasi ni

    BalasPadam
  7. Sedapnya...hari tu nampak ikan pari fresh nak beli kat pasar..tapi bila bau..SA bau hancing sangat..terus x jadi beli

    BalasPadam
  8. sedapnya! terus terlapar lak sang perut 🥰😋

    BalasPadam
  9. uihhhh sedapnyaaaa pariiiii!!! fav sy ni. x kisah msk apa pun sy bedal je😁 kat LD pari mesti murah kan? kat sini yg dah siap potong pun dah mahal...😔

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe