Asam Rebus Ikan Belanak Memang Sangat Sedap!

11:15 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apa cerita di hari minggu?
Tentu banyak kerja rumah yang hendak dibereskan. Dari mencuci pakaian, mengemop lantai, bersihkan semua ruang dari dapur sehingga ke ruang tamu, halaman rumah dan yang sewaktu dengannya. Menjelang tengah hari nanti sudah tentu sibuk menyiapkan hidangan untuk keluarga. Dan tidak kurang juga yang mengambil kesempatan untuk makan bersama keluarga di luar.

Hari ini kami di rumah sahaja, bergotong-royong bersihkan rumah bersama Encik Suami dan Firdaus. Belum lagi hendak masuk dapur untuk masak tengah hari. Amie kongsikan lauk makan tengah hari kami kelmarin iaitu Asam Rebus Ikan Belanak. Firdaus paling suka hirup kuah asam rebus ikan yang masih panas! 

Asam Rebus Ikan Belanak

Sedap hirup kuahnya yang masam pedas sewaktu masih panas!

Ikan Belanak


Amie gunakan dua ekor ikan belanak segar seberat 800 gram. Petik daun kesum di belakang dapur, dan tambahkan sedikit kunyit hidup serta cili merah. Untuk lebih pedas Amie bubuh 10 tangkai cili padi. Kali ini tidak ada asam keping, jadi Amie gunakan pati asam jawa. Rasanya juga lebih sedap sebab masamnya tidak menyengat seperti asam keping.


Resipi Asam Rebus Ikan Belanak
Bahan-bahan:
  • Dua ekor ikan belanak seberat 800 gram - bersihkan - potong ikut suka
  • 10 tangkai / pucuk daun kesum
  • 10 tangkai kacang bendi - potong 2-3
  • 10 biji tomato ceri
  • 2 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air
  • 1 liter air
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar kasar:
  • 2 tangkai cili merah
  • 10 tangkai cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil belacan
  • 2 cm kunyit hidup
Cara memasak:
  1. Jerang periuk di atas api dapur. Tuangkan bahan kisar bersama air.
  2. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan pati asam jawa yang telah dibancuh dengan air.
  3. Masukkan ikan belanak bersama daun kesum, kacang bendi dan tomato ceri.
  4. Setelah kuah asam rebus mendidih sekali lagi, dan ikan belanak masak, taburkan garam / perasa pilihan.
  5. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Baki Asam Rebus Ikan Belanak.

Sewaktu sarapan pagi tadi, Firdaus tanya masih adakah lagi lauk asam rebus ikan belanak kelmarin? Kita pun faham, budak kecil ini hendak hirup kuah asam rebus ikan! Malam tadi Encik Suami simpan baki asam rebus ikan dalam peti sejuk. Ada bahagian ekor yang masih tinggal, dan Amie panaskan semula. Dapatlah Firdaus hirup kuahnya!

Asam Rebus Ikan : Menu sihat dan berkhasiat!

Senanglah kerja masak-memasak sebab Firdaus tak cerewet memilih lauk! Biasanya asam rebus ikan begini orang-orang dewasa dan berumur sahaja yang suka, tapi budak kecil macam Firdaus pun suka!

Sekarang sudah pukul 11:15. Jom masuk dapur.

7 comments

  1. Style asam rebus yang simple tapi sedap. Ayah saya pun suka asam rebus style macam ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hirup kuahnya yang masih panas, memang tak hengat hihihiii!

      Padam
  2. Panaskan perut dengan masakan ni.. arrr sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, betul. Kita kasi panas perut biar tak kembung.

      Padam
  3. Suka hirup kuahnya yang pedas-pedas masam.

    BalasPadam
  4. Menu yang simple tapi bertambah nasi ini..

    BalasPadam
  5. Mengimbau memori ikan belanak ni..masa SA satu family tinggal di PD dulu Pak Zain lepas office hour jer pi menjala kat laut..memang banyak dapat ikan belanak ni...biasa goreng, masak lemak cili api, goreng kicap dan besar2 maam ni bakar cicah air asam

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe