Bismillahirrahmanirrahim.
Sarapan apa pagi ini?
Kena alas perut dahulu sebelum keluar rumah.... ahaks! Hari ini dapat jemputan majlis doa selamat di rumah kakak ipar selepas waktu zohor. Jadi, tengah hari nanti gantung periuklah. Tapi di waktu pagi, dapur tetap berasap.
Jom sarapan:
- Bihun Goreng Pedas
- Air Bunga Telang
Bihun Goreng Pedas |
Resipi Bihun Goreng Pedas
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
- 1 bungkus bihun - rendam dengan air biasa sehingga kembang - toskan
- 12 ekor udang kertas -bersihkan
- 4 ekor sotong torak - bersihkan - potong ikut suka
- 1 mangkuk sayur cekuk @ cekur manis
- 4 sudu besar minyak
- garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
- 2 tangkai cili merah
- 10 tangkai cili padi
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
- Panaskan minyak.
- Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
- Kemudian masukkan udang dan sotong.
- Kacau sehingga udang dan sotong berubah warna.
- Seterusnya masukkan bihun bersama sayur cekuk@cekur manis.
- Taburkan garam / perasa pilihan.
- Gaul rata sehingga cekuk @cekur manis berubah warna.
- Padamkan api dapur.
Air Bunga Telang Homemade |
wah...sedap tu kak.. alhamdulillah
BalasPadamsalam aidil adha di sini
Salam Aidil Adha juga Mummy Ayu.
PadamMinta sepinggan Bihun Goreng Pedas tu Kak Amie! Air Bunga Telang seksi betul!
BalasPadamHantar mambang ke sini ambik bihun goreng ye SK hihihiii.
PadamSalam Aidil Adha utk Kak Amie sekeluarga.
BalasPadamKita goreng mee daging hari ni Kak. Daging korban semalam hehe...
Lama tak minum air bunga telang...
Sedap tu mee goreng daging fresh!
Padambanyaknya kakkkkk cili padinya hhehe
BalasPadamCili padi siam dik, tak berapa pedas.
Padambihun ditambah taburan telur rebus dan penuejuk air bunga telang...nikmat rasanya meneguknya kak amie...mbul suka sangat air bunga telang yang cantik
BalasPadamMari Mbul, santap sama-sama.
Padampagi tadi SA buat nasi goreng je kak amie...lebihan nasi banyak..semalam masak banyak kan...kepas tu goreng telur mata
BalasPadamNasi goreng pun sodap SA. Kak Amie pun ada lebihan nasi, nanti nak goreng juga.
Padam