Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini Amie masak menu ringkas dan mudah sebagai hidangan tengah hari:
- Nasi Putih
- Ikan Selangat Goreng
- Pucuk Paku Masak Lemak
- Sambal Belacan
Hidangan Makan Tengah Hari / Malam |
Namanya Hidangan Makan Tengah Hari tapi makan waktu petang. Waktu ambil gambar, sinaran matahari menerobis masuk melalui jendela dapur. Jadinya, beginilah hasil gambarnya. Ada bahagian yang gelap dan ada yang terkena sinar matahari.
Ikan Selangat Goreng Garing |
Pucuk Paku Masak Lemak |
Tidak adalah resipi yang istimewa kali ini. Hanya hendak kongsi perencah Pucuk Paku Masak Lemak ini Amie tambahkan udang geragau kisar sekali dengan kunyit hidup, bawang putih dan bawang merah. Barulah ada 'rasa'.
Sambal Belacan agak cair sedikit sebab terlebih bubuh jus limau kasturi. Tidak mengapa juga kan. Yang penting sedap... ahaks! Memang sedap pun.
Bismillah. |
Kalau uncle hiris kat ikan banyak-banyak macam tu, mesti aunty tanya... "Ni marah ke apa ni...?"
BalasPadamHehehehehee
Auntie marah kat siapa tu Uncle?
Padamgaring betul ikan goreng tu..mesti krup krap bila makan...masak lemak & sambal belacan mmg terbaikk..
BalasPadamBetul. Memang goreng garing sampai kunyah tulang pun tak terasa.
PadamGandingan mantap ππ»
BalasPadamKan PH.
PadamIkan goreng garing memang sedap, combo favorite kami ni.
BalasPadamAlhamdulillah.
PadamMemang gandingan tepat kan Mulan.
Trio ni bahaya π
BalasPadamSangat bahaya hihihii.
PadamDia punya menggoda aaaa.. masak nasi lebih tak tu?
BalasPadamNasi masak sukatan biasa... tak cukup nasi jilat jari pula hihihiii.
PadamSA x pernah kelar ikan banyak2 macam tu...nak cuba buat la..kalau buat agak2 PZ bising tak..hehehe
BalasPadamkelar banyak gitu supaya tulangnya ikut terhiris dan bila digoreng garing boleh kunyah terus.
Padamsedapnya kak, kelar-kelar rapat pastu goreng ranggup kan
BalasPadamMemang sedap. Krup krap krup krap!
PadamYa Allah terliur limU tu haaaa...nampak juicy
BalasPadamSambal belacan sedap tu
BalasPadamIshh..cantik itu irisan ikan kak...di rumah ada sayuran paku..tapi belum saya masak ...enak juga nih pakai santan/lemakπ
BalasPadamYa allah lauk macam ni kaluuuu bahaya Kak Amie.....sedap menambah nasi tu.....
BalasPadamMasakan sayur paku tuh fav saya sangatttt. Mama sering buat. Kalo pedas, pakai udang, memang bertambah makan jadinya π
BalasPadam