Bismillahirrahmanirrahim.
Seronoklah pagi tadi dapat beli ikan selangat @ kuaci @ kebasi segar dari laut. Sampai rumah nampak berlendir-lendir dan sangat licin. Kenalah cuci dan bilas berkali-kali supaya senang hendak dibersihkan.
Lama sungguh tak jumpa ikan selangat.
Peniaga ikan di Pasar Ikan LD panggil ikan kuaci.
Peniaga ikan di Pasar Ikan LD panggil ikan kuaci.
Ikan Selangat @ Kuaci @ Kebasi segar dari laut! |
Ikan Selangat @ Kuaci @ Kebasi |
Ikan selangat @ kuaci @ kebasi sedap sangat kalau dikelar-kelar dan digoreng garing. Temankan dia dengan sayur bening atau sayur masak lemak dan sambal belacan! Pergghhh.... menambah-nambah nasi dalam pinggan.
Ikan Selayang |
Ikan Pari |
Ikan Cencaru |
Ikan Tamban Nipis @ Tamban Pipih @ Tamban Sisik Putih |
Waktu kami kecil dulu, Bonda selalu panggil ikan dalam gambar di atas ini Ikan Tamban Sisik. Sewaktu Amie bawa ikan tamban (gambar bawah) ke ladang, Sitti kata itu bukan ikan tamban. Mereka memanggilnya ikan kasig. Ikan tamban lebih kecil dan nipis. Pagi tadi terpandang ikan tamban sisik, mungkin itulah yang dinamakan ikan tamban sebagaimana yang diberitahu Sitti. Sewaktu membersihkannya, kitya buanglah pulak kepalanya. Tak nampaklah rupa asal ikan tamban sisik itu.
Apa pun setelah merujuk Pak Google rupanya ada beberapa jenis ikan tamban:
- Tamban Beluru @ Tamban Beluru Siantan
- Tamban @ Tamban Pipih @ Tamban Sisik Jalur Mas
- Tamban Sisik @ Tamban Sisik Tajam
- Tamban Nipis @ Tamban Pipih@ Tamban Sisik Putih
- Tamban Beluru Tompok @ Tamban Beluru @ Tamban Buluh Tompok
Jadinya, ikan kasig seperti yang Sitti beritahu, namanya tetap ikan tamban tetapi jenis Tamban Beluru Tompok @ Tamban Beluru @ Tamban Buluh Tompok.
Gambar ikan tamban dalam entri lama. Sekarang sudah tahu namanya ikan kasig dalam bahasa Bajau. Dalam bahasa kita Ikan Tamban Beluru Tompok @ Ikan Tamban @ Ikan Buluh Tompok. |
Ikan Bunak @ Telinga Gajah |
Kami beli juga seekor ikan bunak @ ikan telinga gajah seberat 1.950 gram. Potong siap-siap, dan balik rumah hanya dibersihkan. Amie asingkan bahagian kepala dan bahagian isi ikan.
Ikan Bunak @ Telinga Gajah. |
Ikan bunak @ telinga gajah ini sedap kalau digoreng. Bahagian tepinya berlemak-lemak! Kadang-kadang Amie masak singgang saja.
Isi Udang Rotan @ Bemban |
Selalu beli udang kertas, kali ini beli udang rotan @ bemban. Buang kulit dan kepala siap-siap. Senang nanti kalau hendak dimasak atau dibuat cucur udang campur jagung.
Banyaknya Kak Amie beli ikan. Tentu banyak menu ikan keluar bila bercuti menoreh tak lama lagi.
BalasPadamHehehee... cuti menoreh kita pun pergi bercuti juga...ahaks!
PadamWah…banyaknya stok makanan laut kak Amie.
BalasPadamTentu penat menyiang banyak gini tapi puas hati pandang bersusun elok dalam bekas.
Banyak sungguh jenis ikan yang saya tak kenal 😅
Hebat kak Amie kenal macam-macam jenis ikan.
Ikan kecil-kecil nanti digoreng saja, bawa bekal ke ladang boleh makan dengan rakan-rakan penoreh.
PadamPuas hati tu dapat ikan yang segar.
BalasPadamWalau sejenis ikan tamban tapi punya nama yang berbeza.
Rupanya tamban ni ada saudara maranya juga.
PadamKalau kak Amie nak tau dulu kami semua satu keluarga tinggal di PD, berdekatan kampung nelayan...PZ selalu ke laut..selalu dapat ikan selangat tu...ikan tu banyak tulang kan...tapi kalau digoreng garing memang sedap dan boleh kunyah2 tulangnya..ikan tu manis kalau baru naik dari laut...
BalasPadamBetul SA.
PadamIkan selangat memang manis isinya, apalagi yang baru naik dari laut.
Kami biasanya kelar rapat-rapat, bubuh garam kunyit dan goreng garing. Tak risau tercekik tulang sebab boleh kunyah habis.
Banyak sekali jenis-jenis ikan itu rupanya Mbak.
BalasPadamDari beberapa jenis ikan diatas, saya hanya mengenal ikan pari dan udang. Yang lainnya, entah apa namanya disini.
Pemandangan laut pagi hari sungguh menyejukkan perasaan. Terlihat demikian damai dan tenang.
Salam,
Ya, betul Pak memang ikan ini banyak nama dan sebenarnya terdapat banyak jenis dalam keluarga ikan yang sama.
PadamSedapnya dapat makan ikan segar...saya craving ikan layaran nih...
BalasPadam